10 jaar - Alles rondom pinnen

We helpen u graag om uw kind te leren met geld om te gaan. Hier vindt u praktische educatietips en leuke weetjes, en doe-activiteiten voor 10-jarige kinderen.

Digitaal geld. We kunnen er niet meer omheen. Steeds meer aankopen betalen we met de betaalpas. Alle (online) winkels zijn hier ook op ingesteld. Digitaal betalen is gemakkelijk en veilig. Een nadeel van digitaal geld is dat geld veel minder zichtbaar is geworden. Met contant geld in je portemonnee zie je wanneer het geld bijna op is. De pinpas verandert niet van uiterlijk als er veel mee is gepind. Daarom noemen ze digitaal geld ook wel onzichtbaar geld.

Het is ook voor kinderen belangrijk om goed te leren omgaan met digitaal geld. Met een eigen betaalpas kunnen ze, met begeleiding van ouders, ervaring opdoen.

Tips

 • Krijgt uw kind zakgeld? Dan kunt u er voor kiezen om het zakgeld (gedeeltelijk) digitaal te geven. Dan kan uw kind een kleine aankoop pinnen.
 • Maak samen afspraken over het pinnen. Wie bewaart de betaalpas en waar wordt de betaalpas bewaard? Mag uw kind zelfstandig pinnen of alleen als er een ouder bij aanwezig is? Door er samen afspraken over te maken, weet u beide waar u aan toe bent.
 • Leer uw kind van jongs af aan dat een pincode geheim is. Dat ze dit met niemand mogen delen. Ook niet met mensen die bellen en zeggen dat ze bankmedewerkers zijn. Of als er via mail een verzoek binnenkomt.

  Wist u dat

  U kunt op uw mobiele app ook het saldo van de rekening van uw kind zien. Op deze manier kunt u samen controle houden over de uitgaven.

  Interessante artikelen

  • Als ouder kunt u ook thuis aan de slag. Op weekvanhetgeld.nl staat verschillende activiteiten waarmee u uw kind meer leert over geld. 
  • Lees het artikel: Ook pinnen moet je leren

   JongWijs

   JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met JongWijs leert uw kind stap voor stap sparen en betalen.

   Lees meer over JongWijs

   Niet kunnen vinden wat u zocht?

   Of ga naar de servicepagina