12 jaar - Financiële opvoeding voor jongeren
Financiële opvoeding houdt niet op bij de basisschool. Juist op de middelbare school kunnen kinderen een goed voorbeeld gebruiken. Ze moeten in deze fase steeds meer keuzes maken die allemaal financiële consequenties met zich meebrengen. Dat is niet altijd makkelijk.
Een goed voorbeeld van ouders is op deze leeftijd enorm belangrijk. Dit kan door onderwerpen rondom geld bespreekbaar te maken en te houden. Laagdrempelig en het liefst zo praktisch mogelijk. Zodat het voor de scholieren ook herkenbaar of uitvoerbaar is.
Tips
- Heeft je kind een artikel op een verlanglijstje staan dat ze graag willen kopen? Help ze bij de zoektocht om het artikel te vinden dat qua prijs en kwaliteit het beste is. Leg uit dat ze ook moeten kijken naar service en garantie, eventuele verzendkosten bij online aankopen en de kans op aanbiedingen tijdens de opruiming.
- Leg aan je kind uit dat er criminelen zijn die hun best doen om aan contant of digitaal geld te komen. Op deze pagina kun je hier alles over lezen.
- Om te voorkomen dat je kind impulsaankopen doet tijdens het shoppen met vrienden kun je ook samen afspreken om het geldbedrag vooraf te pinnen. De betaalpas blijft thuis. Voor je kind is het heel overzichtelijk wanneer het geld op is.
- In dit Eurowijs Kids filmpje wordt alles uitgelegd over internet bankieren en mobiel betalen.
- Weten jij en je kind wat een geldezel is? Kijk samen naar dit filmpje.
Wist je dat
Er een speciale Nibud site is speciaal voor scholieren? Op deze site kunnen scholieren terecht voor handige tips en praktische tools.
Interessante artikelen
- 'Help mijn kind wordt financieel zelfstandig!' Bron: Nibud
- 'Naar de middelbare school' Bron: Nibud
- Lees het artikel ‘'Naar de middelbare school'?’
JongWijs
JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met JongWijs leert je kind stap voor stap sparen en betalen.
