13 jaar - Je puber digitaal veilig

Kinderen op de basisschool hebben het meeste te maken met contant geld. Bij het ontvangen van zakgeld, het uitbetalen van klusjes en het betalen in de winkel. Vanaf de middelbare school komen ze steeds meer in aanraking met digitaal geld. Het grote voordeel van contant geld is dat het duidelijk een ruilmiddel is. Munten en bankbiljetten worden geruild tegen goederen. En op = op.

Bij digitaal geld is het ruilen niet zichtbaar, waardoor het onduidelijk is hoeveel geld er nog is. Met behulp van de Mobiel Bankieren app kunnen kinderen wel overzicht houden en ook bankzaken regelen. Goed om hier samen naar te kijken zodat uw kind ook vertrouwd raakt met digitaal geld.

Tips

 • Bij het openen van een bankrekening ontvangt uw kind een betaalpas. U kunt samen afspraken maken over het verstandig en zelfstandig gebruik van deze pas.
 • Uw kind kan de RegioBank app gratis downloaden. Deze is zowel voor iOS als Android mobieltjes geschikt. Met deze app kunnen u en uw kind regelmatig het saldo checken van de betaalrekening en/of spaarrekening. U kunt de app ook op uw eigen mobiel downloaden. Totdat uw kind 18 jaar is, kunt u altijd meekijken met alle bankzaken.
 • Op Edgie.nl kunnen u en uw kind terecht om alles te leren over mobieltjes, de telefoonrekening, dataverbruik en slimme bespaartips.
 • Geef uw kind uitleg over contactloos betalen en kijk samen of dit nodig is. U kunt contactloos betalen ook altijd uitschakelen. Op RegioBank kunt u alle informatie vinden.
 • Er zijn verschillende vormen van geld criminaliteit waar ook uw kind mee te maken kan krijgen. De vier meest voorkomende vormen van geld criminaliteit op dit moment zijn:

- phishing: d.m.v. nep mails aan persoonlijke informatie proberen te komen

- shouldering: een pincode afkijken door over de schouder mee te kijken

- geldezels: een pinpas en pincode ‘lenen’ voor criminele transacties

- WhatsApp oplichting: betaalverzoeken versturen via onbetrouwbare sites. Op onze site vindt u een uitgebreide uitleg over alle verschillende vormen.

 • Maak samen afspraken over de momenten waarop uw kind zijn of haar mobiel mag gebruiken. Tijdens het eten, op de fiets of tijdens het sporten? Veiligheid en gezelligheid zijn hierbij de kernwoorden. Ouders horen natuurlijk wel het goede voorbeeld te geven.
 • Goed omgaan met een pinpas is enorm belangrijk. Zowel het veilig opbergen, het geheim houden van de pincode en het veilig pinnen. Kijk samen naar het filmpje ‘wat is een geldezel?’. Zo komt uw kind niet voor verrassingen te staan.

  Wist u dat

  • 59% van de scholieren met een bankrekening bankzaken regelt via internet.
  • 88% van de scholieren krijgen zakgeld.

  Interessante artikelen

 • Veilig bankieren (link naar een nieuw artikel)
 • Wie betaald de kosten voor de mobiele telefoon? Bron: Nibud
 • Zo maak je afspraken over kleed- en belgeld

   JongWijs

   JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met JongWijs leert uw kind stap voor stap sparen en betalen.

   Lees meer over JongWijs

   [KUNNEN WE U HELPEN BLOK]

   Niet kunnen vinden wat u zocht?

   Of ga naar de servicepagina