15 jaar - Zelf je geld verdienen

Als kinderen nog heel jong zijn en graag iets willen kopen, dan krijgen ze vaak in de winkel geld van de ouders. Het gaat dan puur om de eerste aanraking met geld. Vanaf 6 jaar wordt de portemonnee, spaarpot en spaarrekening gevuld met zakgeld of met geld dat kinderen hebben gekregen tijdens verjaardagen of andere gelegenheden. Dit geld wordt vaak al iets moeilijker uitgegeven dan het geld van ouders, omdat het als eigen voelt. Maar doordat ze het krijgen ontbreekt nog wel het gevoel van waarde.

Gevoel van waarde ontstaat vooral op het moment dat jongeren zelf geld gaan verdienen. Dan wordt duidelijk dat er eerst een prestatie geleverd moet worden, voordat het iets oplevert. Een aankoop wordt hierna waardevoller, omdat jongeren zich realiseren wat ze ervoor hebben gedaan of hebben moeten laten. Een bijbaantje levert dan ook meer op dan alleen geld.

Tips

  • Wil uw kind graag wat geld bij verdienen? Ga samen op zoek naar een bijbaantje of vakantiewerk. Bij het zoeken naar een baantje is het belangrijk om vooraf goed te bekijken aan welke voorwaarden het baantje moet voldoen. Op welke dagen en hoeveel uren is uw kind beschikbaar zonder dat het schoolwerk in gedrang komt. Op welke afstand mag het bedrijf liggen. Is het met de fiets haalbaar of is openbaar vervoer ook een optie. Door hier samen naar te kijken, kunt u hierna gerichter op zoek.
  • Veel bijbaantjes en vakantiewerk worden gevonden doordat ouders elkaar informeren. Maak hier gebruik van door tijdens verjaardagsfeestjes en gelegenheden tegen andere ouders te vertellen dat uw kind op zoek is naar een baantje.
  • Als uw kind voor het eerst een officieel bijbaantje heeft, is het goed om samen te kijken naar de afspraken die met de werkgever worden gemaakt. Een werkgever moet zich namelijk aan allerlei regels houden. Op de site van FNV jong staan alle rechten en plichten duidelijk bij elkaar.
  • Het bijhouden van een goede geldadministratie is belangrijk. Leer uw kind vanaf het begin om alle papieren rondom het bijbaantje (contract, loonstrook, belastingdienst) bij elkaar te bewaren (online of offline). Een goed begin voor later, wanneer er nog veel meer papieren bij komen.
  • Het loonstrookje is niet altijd even duidelijk. Het Nibud legt uit wat er allemaal op een loonstrookje staat.

Wist u dat

  • Werkgevers vaak het social media profiel bekijken van (potentiele) medewerkers? Vertel dit ook aan uw kind. Dan kunnen ze hier bij het plaatsen van teksten en foto’s rekening mee houden.
  • Een scholier werkt gemiddeld 7 uur per week. Dit is inclusief de vakantie uren.

Interessante artikelen




    JongWijs

    JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met JongWijs leert uw kind stap voor stap sparen en betalen.

    Lees meer over JongWijs



    [KUNNEN WE U HELPEN BLOK]

    Niet kunnen vinden wat u zocht?

    Of ga naar de servicepagina