16 jaar - Sparen voor een groter doel

Sparen wordt voor jongeren eigenlijk steeds moeilijker. Ze hebben de leeftijd waarop steeds meer mag en kan. Ze krijgen steeds meer te maken met verleidingen. De wereld ligt aan hun voeten, dus ze willen vooral ook genieten van geld. Al helemaal als ze er zelf hard voor hebben gewerkt.

Sparen als gewoonte

Sparen blijft belangrijk. Voor de leuke dingen of onverwachte uitgaven op korte termijn of voor spaardoelen voor de langere termijn. Om goed te kunnen sparen is het noodzakelijk dat jongeren inzicht hebben in geldzaken. Dat helpt om bepaalde keuzes te maken en om spaardoelen te bereiken Het is vooral belangrijk om te zoeken naar een manier van sparen die bij je kind past. Dan wordt sparen een gewoonte.

Tips

 • Laat je kind de geldtypetest invullen van het Nibud.
 • Heeft je kind een bijbaantje? Stel dan voor om een gedeelte van het salaris direct over te maken naar een spaarrekening.
 • Geld kan prima worden gespaard in een spaarpot. Het enige nadeel is dat de verleiding groot is om toch geld uit de spaarpot te halen. Dit kan worden voorkomen door de spaarpot op een centrale plek in huis te zetten zodat iedereen het ziet als er geld uit wordt gehaald.
 • Krijgt je kind kleedgeld? Als je kind slim inkoopt, kan het overgebleven geld gebruikt worden om te sparen. Op de scholieren site van het Nibud kun je alle informatie vinden over kleedgeld.
 • Op Nibud.nl kan je kind een eigen spaarplan maken. Met een spaarplan wordt inzichtelijk hoeveel je kind nog moet sparen om een spaardoel te bereiken. Los van het spaarplan is het altijd goed als je kind inzicht krijgt in de inkomsten en uitgaven. Dan weten ze precies waar ze aan toe zijn.

  Interessante artikelen

  Lees het artikel: Wat kost een vakantie? Bron: Nibud   JongWijs

   JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met JongWijs leert je kind stap voor stap sparen en betalen.

   Lees meer over JongWijs   Niet kunnen vinden wat je zocht?

   Of ga naar de servicepagina