16 jaar - Sparen voor een groter doel

Sparen wordt voor jongeren eigenlijk steeds moeilijker. Ze hebben de leeftijd waarop steeds meer mag en kan. Ze krijgen steeds meer te maken met verleidingen. De wereld ligt aan hun voeten, dus ze willen vooral ook genieten van geld. Al helemaal als ze er zelf hard voor hebben gewerkt.

Sparen blijft belangrijk. Voor de leuke dingen of onverwachte uitgaven op korte termijn of voor spaardoelen voor de langere termijn. Om goed te kunnen sparen is het noodzakelijk dat jongeren inzicht hebben in geldzaken. Dat helpt om bepaalde keuzes te maken en om spaardoelen te bereiken Het is vooral belangrijk om te zoeken naar een manier van sparen die bij uw kind past. Dan wordt sparen een gewoonte.

Tips

 • Laat uw kind de geldtypetest invullen van het Nibud.
 • Heeft uw kind een bijbaantje? Stel dan voor om een gedeelte van het salaris direct over te maken naar een spaarrekening.
 • Geld kan prima worden gespaard in een spaarpot. Het enige nadeel is dat de verleiding groot is om toch geld uit de spaarpot te halen. Dit kan worden voorkomen door de spaarpot op een centrale plek in huis te zetten zodat iedereen het ziet als er geld uit wordt gehaald.
 • Edgie.nl is een interactief jongerenplatform dat jongeren helpt meer uit hun geld te halen met artikelen, tools, tips en video‚Äôs. Goed om samen eens naar te kijken.
 • Krijgt uw kind kleedgeld? Als uw kind slim inkoopt, kan het overgebleven geld gebruikt worden om te sparen. Op de scholieren site van het Nibud kunt u alle informatie vinden over kleedgeld.
 • Op Nibud.nl kan uw kind een eigen spaarplan maken. Met een spaarplan wordt inzichtelijk hoeveel uw kind nog moet sparen om een spaardoel te bereiken. Los van het spaarplan is altijd goed als uw kind inzicht krijgt in de inkomsten en uitgaven. Dan weten ze precies waar ze aan toe zijn.

Wist u dat

 • 52% van de scholieren een vast bedrag per maand spaart?
 • 65% van de scholieren spaart via een spaarrekening.

Interessante artikelen

Lees het artikel: Leent uw kind weleens geld?

Lees het artikel: Zo gaat u met uw puber in gesprek over geld.

Lees het artikel: Wat kost een vakantie? Bron: Nibud

   JongWijs

   JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met JongWijs leert uw kind stap voor stap sparen en betalen.

   Lees meer over JongWijs   [KUNNEN WE U HELPEN BLOK]

   Niet kunnen vinden wat u zocht?

   Of ga naar de servicepagina