17 jaar - Alles rondom geldzaken

Als je kind 18 jaar wordt veranderd er veel. Ook wat betreft de geldzaken. Een meerderjarige is zelf verantwoordelijk en aansprakelijk. Belangrijk om komend jaar samen goed te kijken welke veranderingen er aan komen en hoe je jouw kind hierbij kunt helpen.

Geld speelt tenslotte een belangrijke rol in ieders leven. Bijna alles heeft op een of andere manier met geld te maken. Daarom is het goed dat kinderen en jongeren veel over geld en geldzaken weten. Zodat ze weten dat iedere keuze een financiële consequentie heeft. Dan zijn ze goed voorbereid op hun toekomst. Zo kunnen schulden worden voorkomen en kan iedereen genieten van geld. Want dat is de belangrijkste boodschap om over te brengen. Als er goed voor geld gezorgd wordt, kan er optimaal worden genoten. .

Tips

  • Op de sites van het Nibud en Wijzer in Geldzaken kun je alle informatie vinden over de financiële veranderingen als je kind 18 jaar wordt.
  • Gaat je kind (bijna) studeren? Dan komen er veel nieuwe onderwerpen op je pad. Denk aan studiefinanciering, studielening en vervoerskosten. startstuderen.nl is voor startende studenten. Op deze site van DUO en Rijksoverheid vind je informatie over studiekeuze, studeren en staan handige links.
  • Heeft je kind schulden? Ga samen kijken hoe de schuld kan worden ingelost en vooral hoe schulden kunnen worden voorkomen. Zoek naar manieren om minder geld uit te geven. Laat je kind bijvoorbeeld een eigen prioriteitenlijst maken voor aankopen. Of stel voor om een eigen lunchpakket mee te nemen naar school op sport in plaats van kantine aankopen. Zoek samen naar oplossingen om aan meer geld te komen. Klusjes, extra (tijdelijk) bijbaantje of de verkoop van spullen.
  • Op Edgie.nl staan diverse tests & tools waarmee je kind meer uit zijn of haar geld kan halen. Een test over shoppen of vragen over data verbruik. Maar ook spelletje waarmee Money Skills kunnen worden bijgespijkerd.
  • Bepaal samen tot welke leeftijd je kind zakgeld krijgt. Misschien ben je al wel gestopt omdat je kind werkt voor zijn geld. Maar als je nog niet bent gestopt, is het goed om hier over na te denken. Vanaf 18 jaar is je kind financieel verantwoordelijk. Een mijlpaal. En ook al is het nog niet zo ver, het is wel goed om je alvast hierin te verdiepen. Ook hiervoor geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is.
  • Zorg ervoor dat alle bankzaken goed zijn geregeld. Op veiligbankieren.nl vind je alle informatie rondom veilig pinnen, betaalmiddelen en diverse meldnummers.

Wist je dat

  • Jongeren van 17 jaar krijgen gemiddeld € 24,- per maand zakgeld van ouders.
  • Rood staan is de duurste lening die er is.
  • Schuldenpost nummer één onder jongeren van 18+ zijn oplopende schulden bij de zorgverzekeraar.

Interessante artikelen
JongWijs

JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met JongWijs leer je kind stap voor stap sparen en betalen.

Lees meer over JongWijsNiet kunnen vinden wat je zocht?

Of ga naar de servicepagina