4 jaar - De eerste stappen

Jonge kinderen vinden geld heel spannend. Vooral glimmende munten scoren hoge ogen, deze munten zijn voor het gevoel veel meer waard dan een bankbiljet. Munten rinkelen ook ze lekker in een spaarpot. En ook al kunnen ze de waarde van geld niet inschatten, ze weten wel dat met geld (bijna) alles gekocht kan worden. Ze voelen dat geld belangrijk is. Een prima leeftijd om kinderen uit te leggen dat ze goed voor geld moeten zorgen.

Tips

  • Zoek samen een mooie plek uit voor de spaarpot.
  • Laat zien waar je je geld opbergt. Dat de munten, bankbiljetten en betaalpas een eigen plek hebben in je portemonnee.
  • Je kunt ook een aparte spaarpot samen delen. Als je samen een klusje hebt gedaan, stop je er een centje in. Je bepaalt samen met je kind voor welke (kleine) aankoop je samen spaart. Het is voor je kind te overzien als na 3 of 4 keer het spaardoel is bereikt.
  • Kinderen die de jongste van het gezin zijn, kunnen een beetje jaloers zijn op oudere broers en zussen die al zakgeld krijgen. Vertel vanaf welke leeftijd je kind ook zakgeld krijgt. Dan kunnen ze hier rekening mee houden. Door van het zakgeld een officieel moment te maken, leert je kind meer over de waarde van het geld.

Interessante artikelen