4 jaar - De eerste stappen

Jonge kinderen vinden geld heel spannend. Vooral glimmende munten scoren hoge ogen, deze munten zijn voor het gevoel veel meer waard dan een bankbiljet. Munten rinkelen ook ze lekker in een spaarpot. En ook al kunnen ze de waarde van geld niet inschatten, ze weten wel dat met geld (bijna) alles gekocht kan worden. Ze voelen dat geld belangrijk is. Een prima leeftijd om kinderen uit te leggen dat ze goed voor geld moeten zorgen.

Tips

  • Zoek samen een mooie plek uit voor de spaarpot.
  • Laat zien waar u uw geld opbergt. Dat de munten, bankbiljetten en betaalpas een eigen plek hebben in uw portemonnee.
  • U kunt ook een aparte spaarpot samen delen. Als u samen een klusje heeft gedaan, stopt u er een centje in. U bepaalt samen met uw kind voor welke (kleine) aankoop u samen spaart. Het is voor uw kind te overzien als na 3 of 4 keer het spaardoel is bereikt.
  • Kinderen die de jongste van het gezin zijn, kunnen een beetje jaloers zijn op oudere broers en zussen die al zakgeld krijgen. Vertel vanaf welke leeftijd uw kind ook zakgeld krijgt. Dan kunnen ze hier rekening mee houden. Door van het zakgeld een officieel moment te maken, leert uw kind meer over de waarde van het geld.

Interessante artikelen