9 jaar - Wat is de waarde van geld?

We helpen je graag om jouw kind te leren met geld om te gaan. Hier vind je praktische educatietips en leuke weetjes, en doe-activiteiten voor 9-jarige kinderen.

Voor kinderen is het moeilijk om de waarde van geld in te schatten. Enerzijds omdat ze nog maar weinig te maken hebben met (grotere) aankopen. Ze kunnen hierdoor moeilijk een prijs schatten omdat ze nog geen ervaring en/of vergelijking hebben. Anders door de komst van het digitale geld. Ze zien bij het afrekenen vaak alleen de handeling van het pinnen. Of het nu om € 4 of € 4000 gaat, de handeling is hetzelfde. Door vaker met je kind in gesprek te gaan over geld leert hij of zij spelenderwijs meer over de waarde van geld.

Tips

  • Plan één keer per jaar een moment om samen met je kind rond de tafel te gaan zitten over zakgeld. Je kunt samen overleggen hoe het gaat. Is het bedrag nog voldoende? Wat mag je kind wel of niet kopen met het zakgeld? Lukt het om te sparen?
  • Door klusjes te doen leert je kind dat er eerst gewerkt moet worden, voordat je iets verdient. En dat het bedrag dat je verdient afhankelijk is van hoe lang je ergens mee bezig bent of hoe zwaar het klusje is. Kijk samen naar het Eurowijs Kids filmpje over ‘Hoe kan je geld verdienen’ om te laten zien hoe je kind geld kan verdienen.
  • Leg je kind uit dat geld hij of zij geld maar één keer kan uitgeven. Dus het is belangrijk om goed na te denken over de keuze die je maakt. Je kunt dat ook uitleggen bij aankopen die je zelf doet. Dat je ook een keuze hebt gemaakt.
  • Vind je kind het moeilijk om te kiezen? Laat je kind er nog een nachtje (of twee) over slapen. Is het de volgende dag duidelijk, dan zit het vast goed. Accepteer wel de keuzes die je kind maakt. Want van een vergissing leert je kind ook.

Wist je dat

Kinderen wel weten dat je met een loterij 1 miljoen kunt winnen, maar vaak niet weten wat 1 miljoen echt is?

Interessante artikelen

Niet kunnen vinden wat je zocht?

Of ga naar de servicepagina