Aanvullend Pensioen Opbouwrekening en de belasting

Wil je sparen voor een aanvullend pensioen of moet je zelf je pensioen opbouwen als zelfstandige? Met een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kun je belastingvriendelijk sparen en/of beleggen door de fiscale voordelen.

Ga je zelf extra sparen en/of beleggen voor je pensioen? Waarschijnlijk levert dat je fiscaal voordeel op. Enerzijds omdat je nu geen belasting betaalt over het geld dat je spaart en/of belegt. Anderzijds omdat je de bedragen die je stort -onder bepaalde voorwaarden- mag aftrekken van je inkomen. Je gaat pas belasting betalen over je opgebouwde bedrag op het moment dat je aanvullend pensioen maandelijks wordt uitgekeerd. Dat is voordelig voor je,  ook omdat je vaak minder belasting betaalt wanneer je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Fiscale voordelen van Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Stort je geld op je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening? Dan kun je de storting onder voorwaarden aftrekken van het belastbaar inkomen in je aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel aanvullend pensioen je per jaar belastingvrij mag opbouwen, hangt af van je jaarruimte en de eventuele reserveringsruimte.

De jaarruimte is het bedrag dat je in een jaar te weinig hebt opgebouwd aan pensioen. Veel mensen hebben een tekort aan pensioenopbouw. Bijvoorbeeld door een wisseling van baan of het werken als zelfstandige. De reserveringsruimte is de jaarruimte die je in de afgelopen 7 jaar niet benutte.

Bereken je jaar- en/of reserveringsruimte op de website van de Belastingdienst of vraag je zelfstandige adviseur om hulp.

Meer pensioen opbouwen

Wil je meer geld opzij zetten dan je jaarruimte? Dat is mogelijk, maar hieraan zitten diverse nadelen en beperkingen. Indien je dit wilt, overleg dan eerst met je adviseur.

Betaal loonheffingen pas bij uitbetaling aanvullend pensioen

Tijdens het opbouwen van je aanvullend pensioen betaalt je geen belasting over dit vermogen omdat de Belastingdienst het vermogen dat je hebt opgebouwd, niet meerekent als vermogen in box 3. Je betaalt over dit vermogen dus geen vermogensrendementsheffing. Daarnaast is je inleg -onder bepaalde voorwaarden- ook aftrekbaar van de belasting. Dit maakt het een gunstige manier van geld opzij zetten voor later. Er worden pas loonheffingen ingehouden op het moment dat je jouw spaargeld maandelijks laat uitkeren, bijvoorbeeld via de Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening. Vaak kom je na je pensionering in een lagere belastingschijf. Daarom betaal je uiteindelijk waarschijnlijk minder belasting.

Wil je meer weten over aanvullend pensioen opbouwen en de belasting? Je zelfstandig adviseur helpt je graag verder met uitgebreide informatie. Maak een afspraak met je adviseur

Aanvullend Pensioen vervroegd opnemen: revisierente

Wil je je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening beƫindigen en ga je het vrijgekomen bedrag niet gebruiken voor het uitkeren van een lijfrente? Dan betaal je inkomensbelasting en revisierente aan de belastingdienst.

Revisierente is een heffing van 20% die de Belastingdienst toepast op de waarde van je vrijgekomen lijfrente. Dit betaal je ter compensatie van het belastingvoordeel dat je had met je Aanvullend Pensioen Opbouwrekening. Koop je jouw lijfrente binnen 10 jaar af? Dan betaal je mogelijk minder revisierente. Hoeveel revisierente je moet betalen kun je berekenen op de website van de Belastingdienst.

RegioBank team

Maak een afspraak met je Adviseur

Wil je meer weten over aanvullend pensioen opbouwen en de belasting? Je zelfstandig adviseur helpt je graag verder met uitgebreide informatie.