Aanvullend Pensioen Sparen en de belasting

Wilt u sparen voor een aanvullend pensioen of moet u uw zelf pensioen opbouwen als zelfstandige? Met een pensioenspaarrekening kunt u belastingvriendelijk sparen door de fiscale voordelen.

Gaat u zelf extra sparen voor uw pensioen? Waarschijnlijk levert dat u fiscaal voordeel op. Enerzijds omdat u nu geen belasting betaalt over het geld dat u spaart. Anderzijds omdat u de bedragen die u stort -onder bepaalde voorwaarden- mag aftrekken van uw inkomen. U gaat pas belasting betalen over uw spaargeld op het moment dat uw aanvullend pensioen maandelijks wordt uitgekeerd. Dat is voordelig voor u,  ook omdat u vaak minder belasting betaalt wanneer u de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Fiscale voordelen van Aanvullend Pensioen Sparen

Stort u geld op uw Aanvullend Pensioen Sparen? Dan kunt u de storting onder voorwaarden aftrekken van het belastbaar inkomen in uw aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel aanvullend pensioen u per jaar belastingvrij mag opbouwen, hangt af van uw jaarruimte en de eventuele reserveringsruimte.

De jaarruimte is het bedrag dat u in een jaar te weinig heeft opgebouwd aan pensioen. Veel mensen hebben een tekort aan pensioenopbouw. Bijvoorbeeld door een wisseling van baan of het werken als zelfstandige. De reserveringsruimte is de jaarruimte die u in de afgelopen 7 jaar niet benutte.

Bereken uw jaar- en/of reserveringsruimte op de website van de Belastingdienst of vraag uw zelfstandige adviseur om hulp.

Meer pensioen opbouwen

Wilt u meer pensioen sparen dan uw jaarruimte? Dat is mogelijk, maar hieraan zitten diverse nadelen en beperkingen. Indien u dit wilt, overleg dan eerst met uw adviseur.

Betaal loonheffingen pas bij uitbetaling aanvullend pensioen

Tijdens het opbouwen van uw aanvullend pensioen betaalt u  geen belasting over dit vermogen omdat de Belastingdienst het vermogen dat u heeft opgebouwd, niet meerekent alsvermogen in box 3. U betaalt over dit vermogen dus geen vermogensrendementsheffing. Daarnaast is uw inleg -onder bepaalde voorwaarden- ook aftrekbaar van de belasting. Dit maakt het een gunstige manier van sparen voor later. Er worden pas loonheffingen ingehouden op het moment dat u uw spaargeld maandelijks laat uitkeren, bijvoorbeeld via de Aanvullend Pensioen Sparen Uitkeringsrekening. Vaak komt u na uw pensionering in een lagere belastingschijf. Daarom betaalt u met Aanvullend Pensioen Sparen uiteindelijk minder belasting.

Wilt u meer weten over pensioensparen en de belasting? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag verder met uitgebreide informatie.

Maak een afspraak met uw adviseur

Aanvullend Pensioen vervroegd opnemen: revisierente

Wilt u uw Aanvullend Pensioen Sparen beƫindigen en gaat u het vrijgekomen bedrag niet gebruiken voor het uitkeren van een lijfrente? Dan betaalt u inkomensbelasting en revisierente aan de belastingdienst.

Revisierente is een heffing van 20% die de Belastingdienst toepast op de waarde van uw vrijgekomen lijfrente. Dit betaalt u ter compensatie van het belastingvoordeel dat u had bij het opbouwen van uw Aanvullend Pensioen Sparen. Koopt u uw lijfrente binnen 10 jaar af? Dan betaalt u mogelijk minder revisierente. Hoeveel revisierente u moet betalen kunt u berekenen op de website van de Belastingdienst.

RegioBank team

Maak een afspraak met uw Adviseur

Wilt u meer weten over pensioensparen en de belasting? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag verder met uitgebreide informatie.