Extra pensioen opbouwen

Voor veel mensen is het verstandig om zelf wat extra pensioen op te bouwen. Zo heb je na je pensionering genoeg geld om goed van te leven. Wil je ook je pensioenpotje vergroten? Lees hier hoe je dat het beste doet.

Veel Nederlanders sparen zelf voor hun oude dag. Ze doen dat om verschillende redenen: de een heeft een relatief laag werkgeverspensioen, de ander is zelfstandig ondernemer of heeft een aantal jaren niet gewerkt waardoor een pensioengat is ontstaan. Ook zijn er mensen die wat extra geld opzij zetten om met vervroegd pensioen te kunnen. Hoeveel je maandelijks het beste opzij kunt leggen, en op wat voor manier, verschilt per huishouden.

Hoeveel geld moet ik maandelijks opzijzetten?

Dat hangt af van hoeveel pensioen je opbouwt. Dat check je simpel op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Inloggen kan met je DigiD. Op dit platform van de overheid kun je ook zien hoeveel je later na je pensioen vanuit de overheid en werkgeverspensioen per maand netto krijgt uitbetaald. Is dat voldoende? Om daarachter te komen zet je jouw verwachte uitgaven ná pensionering op een rij.

Zo zie je of én hoeveel je tekortkomt. Een handige tool hierbij is De Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud. Verwacht je later meer geld nodig te hebben? Dan kan het verstandig zijn om een extra pensioenpotje aan te leggen. Op deze pagina leggen we de verschillende mogelijkheden aan je voor.

Meer lezen: hoeveel pensioen krijg je later?

Een spaarrekening openen

Open een spaarrekening en stort hier maandelijks wat geld op voor je oude dag. De risico’s hiervan zijn laag en je kunt altijd bij je geld als dat onverwacht nodig is, tenzij je het voor langere periode hebt vastgezet. Dat je bij je geld kunt is tegelijkertijd ook een nadeel. De verleiding kan groot zijn om dit potje al eerder ‘stuk te slaan’ voor andere doeleinden. Daarnaast betaal je boven een bepaald bedrag vermogensbelasting. Dit bedrag wisselt per jaar. Controleer daarom altijd de site van de Belastingdienst.

Lees meer over onze spaarrekening Spaar-op-Maat Vrij.

Geld beleggen

Beleg je geld in aandelen of fondsen. Je kunt je vermogen hiermee verhogen en daarmee een mooi bedrag opbouwen voor later. Wanneer je onverwacht eerder geld nodig hebt, kun je de beleggingen altijd weer verkopen. Ook hier is het nadeel dat je boven een bepaald bedrag vermogensbelasting moet betalen en beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Het ingelegde bedrag kan ook minder waard worden.

Lees meer over onze beleggingsrekening Doelbeleggen.

Een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening openen

Open een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening en stort daar periodiek binnen de gestelde fiscale grenzen een bedrag op. Zo bouw je een extra potje op voor later. Je krijgt hierover een variabele of vaste rente. Je kunt ook beleggen. Een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening is tijdens de looptijd geblokkeerd, zodat je pas bij het geld kunt als je de AOW-leeftijd bereikt. Fiscaal gezien kan deze optie voordelig zijn: je mag het jaarlijks gestorte bedrag, binnen fiscale grenzen, van je inkomstenbelasting aftrekken. Daarnaast hoef je over het bedrag op de rekening geen vermogensbelasting te betalen. Je betaalt pas belasting als je het geld laat uitkeren.

Lees meer over onze Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening voor zelfstandig ondernemers

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan ben je zelf verantwoordelijk om een bedrag op te bouwen voor een aanvulling op je AOW. Daarvoor kun je een Aanvullend Pensioen Opbouwrekening afsluiten. Je stort dan periodiek binnen de fiscale grenzen een bedrag op deze geblokkeerde rekening en ontvangt daarover een variabele of vaste rente. Je kunt ook beleggen. Heb je een keer minder inkomsten  Geen nood, dan sla je de storting een keer over.

Lees meer over aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Wil je graag advies over welke optie het beste bij je situatie past? Onze adviseurs helpen je graag bij het regelen van je pensioen. Vraag aan je adviseur welke kosten hij voor dit advies in rekening brengt.

Maak een afspraak