Extra pensioen opbouwen

Voor veel mensen is het verstandig om zelf wat extra pensioen op te bouwen. Zo heeft u na uw pensionering genoeg geld om goed van te leven. Wilt u ook uw pensioenpotje vergroten? Lees hier hoe u dat het beste doet.

Veel Nederlanders sparen zelf voor hun oude dag. Ze doen dat om verschillende redenen: de een heeft een relatief laag werkgeverspensioen, de ander is zelfstandig ondernemer of heeft een aantal jaren niet gewerkt waardoor een pensioengat is ontstaan. Ook zijn er mensen die wat extra geld opzij zetten om met vervroegd pensioen te kunnen. Hoeveel u maandelijks het beste opzij kunt leggen, en op wat voor manier, verschilt per huishouden.

Hoeveel geld moet ik maandelijks opzijzetten?

Dat hangt af van hoeveel pensioen u opbouwt. Dat checkt u simpel op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Inloggen kan met uw DigiD. Op dit platform van de overheid kunt u ook zien hoeveel u later na uw pensioen vanuit de overheid en werkgeverspensioen per maand netto krijgt uitbetaald. Is dat voldoende? Om daarachter te komen zet u uw verwachte uitgaven ná pensionering op een rij.

Zo ziet u of én hoeveel u tekortkomt. Een handige tool hierbij is De Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud. Verwacht u later meer geld nodig te hebben? Dan kan het verstandig zijn om een extra pensioenpotje aan te leggen. Op deze pagina leggen we de verschillende mogelijkheden aan u voor.

Meer lezen: hoeveel pensioen krijgt u later?

Een spaarrekening openen

Open een spaarrekening en stort hier maandelijks wat geld op voor uw oude dag. De risico’s hiervan zijn laag en u kunt altijd bij uw geld als dat onverwacht nodig is, tenzij u het voor langere periode hebt vastgezet. Dat u bij uw geld kunt is tegelijkertijd ook een nadeel. De verleiding kan groot zijn om dit potje al eerder ‘stuk te slaan’ voor andere doeleinden. Daarnaast betaalt u boven een bepaald bedrag vermogensbelasting. Dit bedrag wisselt per jaar. Controleer daarom altijd de site van de Belastingdienst.

Geld beleggen

Beleg uw geld in aandelen of fondsen. U kunt uw vermogen hiermee verhogen en daarmee een mooi bedrag opbouwen voor later. Wanneer u onverwacht eerder geld nodig heeft, kunt u de beleggingen altijd weer verkopen. Ook hier is het nadeel dat u boven een bepaald bedrag vermogensbelasting moet betalen en beleggen brengt ook risico’s met zich mee. Het ingelegde bedrag kan ook minder waard worden.

Een pensioenspaarrekening openen

Open een pensioenspaarrekening en stort daar periodiek binnen de gestelde fiscale grenzen een bedrag op. Zo bouwt u een extra potje op voor later. U krijgt hierover een passende rente. Een pensioenspaarrekening is tijdens de looptijd geblokkeerd, zodat u pas bij het geld kunt als u de AOW-leeftijd bereikt. Fiscaal gezien kan deze optie voordelig zijn: uw mag het jaarlijks gespaarde bedrag van uw inkomstenbelasting aftrekken.
Lees meer over onze pensioenspaarrekening

Pensioensparen voor zelfstandig ondernemers

Bent u zelfstandig ondernemer? Dan bent u zelf verantwoordelijk om te sparen voor een aanvulling op uw AOW. Daarvoor kunt u een zakelijke pensioenspaarrekening afsluiten. U stort dan periodiek binnen de fiscale grenzen een bedrag op deze geblokkeerde spaarrekening en ontvangt daarover een passende rente. Heeft u een keer minder inkomsten  Geen nood, dan slaat u de storting een keer over.
Lees meer over pensioensparen voor zelfstandigen

Wilt u graag advies over welke optie het beste bij uw situatie past? Onze adviseurs helpen u graag bij het regelen van uw pensioen. Vraag aan uw adviseur welke kosten hij voor dit advies in rekening brengt.

Maak een afspraak