Zo bent u andere woningkopers voor

Hoe kunt u andere woningkopers voor zijn

Soms ziet u een woning op Funda die helemaal aansluit bij uw woonwensen. Wanneer u direct enthousiast de makelaar belt, blijkt dat andere geïnteresseerden u al voor waren. Een tegenvaller, aangezien u moet concurreren met andere mogelijke kopers. Hoe zorgt u ervoor dat u snel kunt toeslaan, zodat u juist diegene bovenaan de lijst bent?

Het kopen van een woning is geen dagelijkse bezigheid. Sterker nog, het is doorgaans de grootste aankoop die u doet in uw leven. Daarbij overhaast of onzorgvuldig te werk gaan, is niet verstandig. U wilt immers zekerheid dat alles financieel en juridisch goed geregeld is. Aan de andere kant werkt het demotiverend wanneer u achter het net vist omdat andere geïnteresseerden sneller beslissen en u voor zijn in het onderhandelingsproces.

Breng uw woonwensen in kaart

Voordat u zich gaat oriënteren op de woningmarkt, is het handig om uw woonwensen zo helder mogelijk op een rij te zetten. Welke zaken zijn voor u echt een vereiste en wat zijn bijkomende wensen. Voorbeelden zijn het aantal kamers, de behoefte aan een tuin op het zuiden of de staat van de woning. Zijn de exacte wensen duidelijk, dan zoekt u gerichter en voorkomt u dat dergelijke zaken pas aan de orde komen wanneer u verder in het koopproces bent.

Schrijf u in bij makelaars

Veel makelaars hebben een service waarbij u hun aanbod per e-mail kunt ontvangen. Al dan niet op basis van voorkeuren die u via de website van de makelaar aangeeft. Het kan handig zijn om u hiervoor aan te melden. Dit aanbod staat namelijk niet altijd direct ook op huizensites als Funda. Zo kunt u andere geïnteresseerden voor zijn die het makelaarsaanbod pas later zien.

Kijk op diverse huizensites

Van de Nederlandse huizensites is Funda het grootst. Toch loont het de moeite om voor het meest actuele aanbod u op meer sites te oriënteren. Bijvoorbeeld op de website van Makelaarsland, Remax, VBO-makelaars of de site van makelaars bij u in de buurt. Stap ook eens binnen bij de makelaar, die heeft wellicht suggesties waar u tijdens het zoeken op internet zelf niet stil bij staat.

Ga zelf op onderzoek uit

Op internet kunt u veel informatie vinden over woningen. Van uitgebreide foto’s tot informatie over de buurt zelf. Voor de echte woonbeleving kunt u een bezoek brengen aan de buurt die u op het oog heeft. Een praatje aanknopen met buurtbewoners kan nuttige informatie opleveren, nog voordat u ook maar één bezoek gebracht heeft aan de makelaar.

Plan uw bezichtigingen

Het bezichtigen van een woning komt niet altijd even goed uit. Bijvoorbeeld vanwege afspraken op het werk. Een andere keer kunt u wel maar heeft de makelaar wellicht geen gelegenheid. Vraag ook of een bezoek in de avonduren mogelijk is, om een goed beeld te krijgen bij voorkeur wel wanneer het nog licht is. Maak eventueel vooraf al een afspraak voor een tweede bezichtiging. Hierdoor heeft u voldoende tijd om een aankoopmakelaar of kennis met verstand van zaken mee te vragen.

Snel handelen kan soms nodig zijn als u een gewild huis op het oog heeft. Krijgt u echter het gevoel overhaast te handelen, doe dan even een stap terug en bedenk of u daadwerkelijk de onderhandeling in wilt gaan. Uiteraard kunt u een aankoopmakelaar raadplegen die het aankoopproces met u oppakt.

Lees hier meer over huis & hypotheek

Delen via