Bouwkundige keuring: een goede investering?

Waarom een bouwkundige keuring altijd verstandig is

U wilt een huis kopen en heeft dé ideale woning gezien. Het liefst zet u meteen uw handtekening. Maar hoe weet u of u geen huis koopt met gebreken of bouwfouten? Hiervoor kunt u een bouwkundige keuring laten doen. Dit kunt u opnemen als ontbindende voorwaarde in uw koopcontract en gebruiken in uw onderhandeling.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring geeft inzicht in mogelijke gebreken en achterstallig onderhoud van een huis. Een deskundige voert de keuring uit. Hij onderzoekt de woning van binnen en buiten. Bijvoorbeeld de staat van de fundering, het dak en de gevel.

Wanneer is een bouwkundige keuring nodig?

Laat een bouwkundige keuring niet pas uitvoeren als u zelf vermoedt dat er iets mis is. Het is voor iedere huizenkoper zinvol. Het geeft u vooraf zekerheid over mogelijke onderhoudskosten. Dit geldt niet alleen voor oudere huizen. Ook bij nieuwbouw woningen kan hier sprake van zijn. Mogelijk is er meer nodig dan een nieuwe verflaag.

Kosten van een bouwkundige keuring

Het bouwkundig rapport kost tussen de € 300 en € 500. Is een bouwkundige keuring verplicht bij het afsluiten van uw hypotheek? Dan zijn de kosten van de keuring fiscaal aftrekbaar. Uw Zelfstandig Adviseur kan u hier meer over vertellen.

Waar wordt op gelet bij een bouwkundige keuring?

Er kunnen verschillende verborgen gebreken naar voren komen, die u op het eerste gezicht niet opvallen. Zo kan de ondervloer verzakt zijn door houtworm. De zoldervloer blijkt instabiel, de kelder verkeerd geplaatst of het riool onder uw huis zakt weg en moet vervangen worden. Andere nare verassingen zijn asbest in het plafond of verrotte kozijnen. Met een huis kan er van alles mis zijn wat u niet ziet bij een bezichtiging.

Kosten in een bouwkundig rapport

Met een bouwkundige keuring geeft de deskundige u een inschatting van de kosten voor reparatie en herstel van de gevonden gebreken. Zo weet u welke onderhoudskosten u nu en in de toekomst kunt verwachten. De uitslag wordt samengevat in het bouwkundig rapport. Dit rapport geeft een beschrijving van elk onderdeel van het huis. Ook plaatst de deskundige foto’s van bouwtechnische gebreken.

Koopt u een huis waar veel aan gedaan moet worden? Dan is het mogelijk interessant dit mee te nemen in uw hypotheek in de vorm van een bouwdepot.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Een bouwkundige keuring is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. En met een bouwkundig rapport voldoet u als koper aan uw onderzoeksplicht. Dit is de plicht om onderzoek te verrichten naar de staat van het huis. De beste manier om dit te doen is met een bouwkundige keuring. De kans is kleiner dat u zelf verantwoordelijk bent wanneer achteraf gebreken aan het licht komen.

Meer artikelen over hypotheken

Delen via

Anderen lazen ook: