Criminelen gebruiken ook WhatsApp!

Een jongen

WhatsApp -een gratis chat-app- is een hele populaire app die volop wordt gebruikt. Waarschijnlijk ook door uzelf en uw kind. Helaas wordt WhatsApp ook steeds vaker misbruikt door criminelen. Hoe? Dat leggen we u graag uit.

Gegevens via social media

Het nadeel van social media is dat criminelen makkelijk aan gegevens kunnen komen. Zowel aan mobiele nummers als aan gegevens van familieleden of vrienden. Hierdoor kunnen ze relatief gemakkelijk uw kind een Whatsapp bericht sturen, waarbij de crimineel net doet of hij een bekende is. Het is verstandig om hierover in gesprek te gaan met uw kind. Wat deelt hij of zij aan gegevens op social media? En welke risico’s zitten hier aan?

Hoe pakt een crimineel dat aan?

In het bericht vertelt de crimineel bijvoorbeeld dat de telefoon in het toilet is gevallen en ze daardoor tijdelijk vanaf een ander nummer een berichtje sturen. Ze vragen om hulp omdat ze snel een rekening moeten betalen of omdat ze iemand terug moeten betalen. Er wordt een betaalverzoek gestuurd, alleen komt uw kind niet op een officiële betaalsite, maar op een criminele site. Betaalt uw kind, dan hebben de criminelen de bankgegevens van uw kind.

Ook via Marktplaats

Ook via Marktplaats worden soms criminele berichten verstuurd. Criminelen verkopen iets via Marktplaats en zodra iemand interesse heeft wordt -op verzoek van de crimineel- het contact via Whatsapp gevoerd. De crimineel vraagt of uw kind voor de zekerheid 0,01 cent wil overmaken. Zogenaamd om zeker te zijn dat het om een betrouwbare koper gaat. Ook hierbij gaat het vervolgens mis.

Het gaat vaak om kleine bedragen en omdat het vertrouwd voelt, is de kans aanwezig dat uw kind hier intrapt. Pas achteraf blijkt het hele verhaal niet te kloppen.

Wat kunt u doen?

Maak met uw kind duidelijk afspraken over WhatsApp en internet in het algemeen:

  • Vraag uw kind het met u te delen als hij of zij een ongewone app ontvangt.
  • Een aankoop doen via Marktplaats of een andere online verkoopplaats? Kijk altijd mee.
  • Vraagt een bekenden om geld? Vertel uw kind dat het goed is om een extra controle uit te voeren. Bijvoorbeeld door de persoon op het al bekende nummer te bellen.
  • Leer uw kind dat niet alleen een pincode geheim is, maar dat ook persoonlijke gegevens altijd geheim zijn.
  • Banken, politie of andere bedrijven vragen nooit om gegevens. Handig als u kind dat ook weet!

Niet bang maken, wel waarschuwen

U hoeft uw kind niet bang te maken. Maar het is wel verstandig om hem of haar te informeren over de verschillende vormen van geldcriminaliteit. Dan is uw kind op de hoogte, voorbereid en weten hij of zij vooral dat ze er altijd met u over in gesprek kunnen.

Lees meer over kinderen & geld

Delen via