De corona steunmaatregelen voor kleine ondernemers

De zaak is gesloten, de voorraad ligt onaangeroerd in het magazijn en/of het personeel moet werk en thuisonderwijs combineren. Veel kleine ondernemers hebben het zwaar door de strenge lockdown. Is ook uw omzet flink gedaald? Misschien kunt u aanspraak maken op deze steunmaatregelen.

KKC: zakelijk krediet tegen 3,5% rente

Komt er tijdelijk minder geld binnen dan eruit gaat? Misschien komt u in aanmerking voor de Kleine Kredieten Corona-garantieregeling. Dit is een overbruggingslening van minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000. U kunt de KCC aanvragen via uw Zelfstandig Adviseur, als u een zakelijke betaalrekening bij RegioBank heeft.

Lees meer over de KCC-regeling

NOW3: bijdrage in loonkosten

Bent u bang dat u uw personeel niet meer kunt betalen? Als uw omzetverlies groter is dan 30%, komt u in aanmerking voor de NOW. De overheid betaalt dan tot 85% van de loonkosten. Deze regeling geldt ook voor oproepkrachten, uitzendwerkers en payrollmedewerkers. De aanvraag dient u in bij UWV.

Lees meer over de NOW op rijksoverheid.nl

TVL: bijdrage in vaste lasten

Huur, verzekeringen, abonnementen: de vaste lasten gaan gewoon door, maar u draait te weinig omzet om ze te kunnen betalen. Met de Tegemoetkoming Vaste Lasten krijgt u - afhankelijk van uw omzetverlies - tot 85% vergoed van de overheid.

  • Boven op de reguliere TVL geldt nog een aantal aanvullende maatregelen voor het vierde kwartaal van 2020. De belangrijkste:

  • Ook voor horecaondernemers is het lastig om hun investeringen in bijvoorbeeld voorraad of anderhalvemeter maatregelen terug te verdienen nu ze verplicht dicht moeten blijven. Daarom krijgen zij ook een eenmalige extra vergoeding (HVA).

Alles over TVL en alle aanvullende maatregelen op rijksoverheid.nl

Tozo: bijdrage in levensonderhoud

Geen omzet betekent voor een ondernemer ook geen inkomen. En dat kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw hypotheekaflossing en boodschappen. Daarom helpt de overheid met de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo): een uitkering die uw inkomen aanvult tot het sociaal minimum. Deze regeling is ook voor zzp’ers. De aanvraag dient u in bij de gemeente waar u woont.

Lees meer over de Tozo op rijksoverheid.nl

Uitstel belastingbetaling

Bent u ondernemer en lukt het even niet om uw belasting terug te betalen? Dan kunt u bijzonder uitstel van belasting aanvragen tot en met 30 juni 2021. Vanaf 1 oktober 2021 begint u dan met het aflossen van uw belastingschuld. Daarvoor krijgt u 36 maanden de tijd.

Lees meer over bijzonder uitstel van belasting

Versoepeling urencriterium

Nu er misschien wat minder werk is, is het ook lastig om aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar te komen. De overheid heeft het criterium daarom versoepeld. Als het u niet lukt om tussen 1 januari en 1 juli 2021 genoeg uren te maken, houdt u toch recht op bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.

Lees meer over de versoepeling urencriterium op belastingdienst.nl

Kamer van Koophandel

Op de site van de Kamer van Koophandel vindt u een overzicht van de regelingen die de overheid heeft opgetuigd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Ga naar het overzicht op KVK.nl

Praat erover met uw Zelfstandig Adviseur

Verwacht u financiële problemen door de coronacrisis? Uw Zelfstandig Adviseur denkt graag met u mee. Samen bekijken jullie de opties en zoeken jullie een passende oplossing voor uw bedrijf. U staat er niet alleen voor.

Neem contact op met uw Zelfstandig Adviseur

Delen via