De dure decembermaand: hoe voorkom je de valkuil?

Kerstboom in huis
Het is december. Een feestmaand die in het teken staat van gezelligheid en samen zijn. Je familie en vrienden zien. En vaak geven we elkaar ook cadeaus.   

Herkent u het? Dat u onbewust meer uitgeeft in deze maand dan vooraf gepland? Eigenlijk is het heel logisch. Er zijn veel speciale december aanbiedingen, er zijn extra koopavonden en vergeet ook niet het gemak van online shoppen. U wilt de mensen in uw omgeving graag blij maken met een leuk cadeau. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat we (onbewust) meer geld uitgeven dan vooral gepland.  

Shoppen met een glimlach

Vaak plannen we vooraf sowieso niet hoeveel we willen uitgeven. We weten aan wie we een cadeautje willen geven, maar hangen hier niet meteen een prijskaartje aan. Bij het shoppen zien we producten liggen waar we een glimlach van krijgen of die echt passen bij een bepaald persoon. En hoe vaak lopen we niet op het einde van een shopdag nog tegen iets leuks aan. Die cadeautjes schaffen we vaak extra aan onder het mom van ‘te leuk om te laten liggen’. 

Maak het inzichtelijk

Hierdoor bestaat de kans dat u onder aan de streep onbewust meer geld uitgeeft dan noodzakelijk. U hoeft niet te besparen op cadeaus maar te veel geld uitgeven kunt u voorkomen. Hoe? Bepaal vooraf een budget per persoon. En bedenk passende cadeautjes die binnen dit budget vallen. Houd vervolgens alle aankopen, bij zodat u precies weet hoeveel u al heeft uitgegeven en waar er nog ruimte is. Een budget zorgt voor overzicht en uiteindelijk ook voor rust.

Spaar voor volgend jaar

De decembermaand kan best een dure maand zijn. Het helpt als u in januari alvast gaat sparen voor december. Zet iedere maand een klein bedrag opzij. Dat mist u vaak niet en op het einde van het jaar heeft u toch een mooi bedrag bij elkaar gespaard.

Delen via