In vijf stappen van bieden naar tekenen

dame onderhandeld
Bieden op een droomwoning is voor veel mensen het spannendste deel van de huizenjacht. De vijf stappen van het eerste bod tot het koopcontract tekenen. Hoe gaat het in zijn werk – en hoe houdt u uw hoofd koel?

Stap 1: Check – dubbelcheck

U wilt een bod op uw droomhuis doen. Dan is het goed als u alle feiten op een rijtje heeft. De belangrijkste vraag is: hoeveel u kunt lenen? Dan weet u hoe ver u kunt gaan met bieden. Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag om erachter te komen hoeveel u maximaal kunt lenen voor een woning op basis van uw inkomen. U adviseur kent u immers en weet wat er speelt in uw leven.

U kunt ook onze maximale hypotheektool online invullen (let op: de informatie in zo’n tool is puur oriënterend en geeft geen garantie). Maar minstens zo belangrijk is: tot hoever wílt u gaan? Want alleen u bepaalt hoeveel een huis u waard is. Dit bepalen is makkelijker als u zoveel mogelijk weet over de waarde van een huis en de huizen in de straat. Die informatie kunt u opvragen bij het Kadaster. Geen zin of tijd voor al dat uitzoekwerk? Laat de aankoop begeleiden door een aankoopmakelaar.

Stap 2: Bieden

U weet hoeveel uw droomhuis mag kosten en gaat uw eerste bod uitbrengen. Ga voorzichtig te werk, en houd wat slagen om de arm. Zo kunt u uw bod ‘onder voorbehoud’ doen om nog onder de koop uit te kunnen. Onder voorbehoud van een bouwkundige keuring kunt u de koop afwenden als bij een bouwkundige keuring blijkt dat er onverwacht veel extra kosten zijn. Met een onder voorbehoud van financiering kunt u zonder boete van de koop af, als u de hypotheek niet rond krijgt. Aan deze ontbindende voorwaarden zijn wel verplichtingen verbonden. U moet bijvoorbeeld aantonen dat u alles heeft geprobeerd om de hypotheek rond te krijgen, binnen de gestelde termijn. Check? Dan kan het grote wachten beginnen.

Stap 3: Onderhandelen 

De telefoon gaat: slecht nieuws, uw bod is niet geaccepteerd. Niet getreurd. Het komt niet vaak voor dat de verkoper een eerste bod accepteert. In plaats daarvan doet hij of zij een tegenbod. Het spel is begonnen. Let op: vanaf nu wordt het steeds moeilijker om het hoofd koel te houden. Houdt u bij een tweede, misschien wel derde of zelfs vierde bod vast aan uw plafond.

Stap 4: Taxeren

Uw bod is geaccepteerd. Gefeliciteerd! Maar wacht nog even met het ontkurken van de champagne. Eerst moet u nog het voorlopig koopcontract tekenen. Controleer deze goed voor u uw handtekening zet. Daarna heeft u nog drie tot vijf dagen om zich te bedenken. Vergeet vooral niet zo snel mogelijk uw hypotheekadviseur op de hoogte te brengen van het goede nieuws. Hij zal alles in gang zetten om de financiering rond te krijgen. Gemiddeld kost dat zes weken. Nog zo’n regeldingetje: de taxatie. De hypotheekverstrekker wil precies weten hoeveel de woning waard is. Alleen dat bedrag kunt u lenen, als uw financiën het toelaten. Is de woning minder waard dan wat u heeft geboden, dan kunt u de woning kopen door het verschil uit eigen zak bij te betalen.

Stap 5: Tekenen

Alles achter de rug? Dan is het tijd voor de overdracht. Dat is het moment waarop u de sleutel krijgt van uw nieuwe woning en officieel eigenaar wordt.  Dat doet u bij een notaris. Sommige verkopers, woningcoöperaties bijvoorbeeld, kiezen de notaris. In de meeste gevallen mag u zelf de notaris kiezen. Een rondje prijzen vergelijken kan dan de moeite waard zijn. De notaris maakt voor u de hypotheekakte en leveringsakte op. Als u daar uw handtekening onder zet, is het dan echt rond: de droomwoning is van u. Laat maar knallen die kurken!

Delen via