Uw kind een geldezel: ga op tijd het gesprek aan!

Vrouw met pinpas

Money Mules, de Nederlandse vertaling is geldezel, zijn mensen die hun rekening beschikbaar stellen aan criminelen. Vaak gaat het hierbij om jongeren die niet in de gaten hebben dat ze strafbaar zijn, omdat ze actief meehelpen aan het witwassen van illegaal geld. Zo gaat u het gesprek hierover aan met uw kind.

Deze trucs worden gebruikt

Criminelen zijn op zoek naar mensen die hun bankpas en pincode willen afstaan, zodat ze geld kunnen verdienen, terwijl ze zelf anoniem blijven. Jongeren zijn wat dit betreft kwetsbaarder dan volwassenen. Ze willen op deze leeftijd vaak aardig gevonden worden en criminelen kunnen heel overtuigend zijn. Ze gebruiken bijvoorbeeld een van deze trucs:

  • Geld te bieden. ‘Als ik een uurtje jouw pinpas mag lenen, krijg jij € 250,-.’
  • Dwang of chantage. ‘Ik vertel jouw vrienden / ouders iets naars over jou’.
  • Bedrog. ‘Dit hoort bij jouw baan. Dus doe niet zo flauw.’

Strafbaar feit

Politie en banken onderzoeken continu waar crimineel geld naar toe gaat. Afwijkende geldtransacties vallen op en uiteindelijk komen ze uit bij de rekeningen van money mules. Een money mule is officieel medeplichtig en dus strafbaar. Ongeacht of er bewust of onbewust een bijdrage is geleverd. De gevolgen hiervan zijn groot. Uw kind krijgt een strafblad en kan (hierdoor) ook later problemen krijgen.  Zoals het niet meer kunnen openen van een bankrekening of het niet kunnen afsluiten van een hypotheek.   

Ga in gesprek!

Ga daarom op tijd in gesprek hierover met uw kind. Vertel ze over zakkenrollers, shouldering (als een crimineel meekijkt over je schouder tijdens het pinnen) en money mules.

Geef de volgende tips:

  • Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
  • Denk logisch na! Vraag uw kind bij twijfel met u te overleggen.
  • Geef nooit persoonlijke gegevens aan anderen. Ook niet aan bekenden.
  • Een pinpas is persoonlijk en een pincode is geheim.

Informeer de politie

Wil iemand uw pinpas of de pinpas van uw kind gebruiken? Vertel het dan aan de politie. U kunt hiervoor bellen naar 0900-8844.

Lees meer over kinderen & geld

Delen via