Verbouwen of verhuizen? Zo maakt u de goede keuze.

Voor iedereen komt het moment waarop het huis niet meer past. De vraag is dan verbouwen of verhuizen
De keuken is gedateerd en u komt ruimte tekort. Wat nu? Tijd om te verhuizen, of is verbouwen ook een optie? Doe de test!

Als u nú iets aan uw huis kon veranderen. Wat zou dat dan zijn?

A Een grotere woonkamer en een nieuwe keuken.

B Een grotere tuin en een extra slaapkamer.

U maakt een wandelingetje door de buurt. Wat gebeurt er?

A Ik klets met mijn buren, wandel binnen bij de bakker en kom spontaan een vriendin tegen.

B Te weinig, saaie boel hier.

Verbouwen of verhuizen kost tijd. Heeft u haast?

A Ja, want er komt gezinsuitbreiding aan!

B Valt mee, we zijn ons rustig aan het oriënteren.

Heeft u kinderen die al naar school gaan?

A Ja

B Nee

Bent u stressbestendig?

A Redelijk, maar mijn leven is eigenlijk al druk genoeg op het moment.  

B Ja hoor, er kan nog wel een klusje bij. 

Meestal A? Verbouwen lijkt de beste optie.

U bent best blij met het huis en de plek waar u nu woont. U heeft een goede klik met de buren, uw familie en vrienden wonen dichtbij en de kinderen gaan in de buurt naar school. Het huis kan wel een flinke opfrisbeurt gebruiken. Al aan een uitbouw of dakkapel gedacht? Daarmee kunt u heel veel ruimte winnen en het voegt ook nog eens extra waarde toe aan uw huis . Ook een nieuwe keuken en badkamer kunnen een groot verschil maken. Al verdient u deze investering vaak niet terug, omdat het smaak- en trendgevoeliger is. Een verbouwing is bovendien sneller in gang gezet dan een verhuizing én iets minder stressvol – al hangt dat natuurlijk af van hoe grondig u het aanpakt. Gaat u voor een complete verbouwing? Dan is het misschien slim om een tijdje ergens anders te gaan wonen, zodat u niet dagelijks bouwstof uit uw kleren hoeft te kloppen.

Wat kost verbouwen?

Een nieuwe badkamer heeft u vanaf € 5.000, een uitbouw kost meer dan €15.000. Het hangt dus maar net af van wat u wilt veranderen. Het voordeel van een verbouwing is dat het goed te begroten is. Maak wel goede prijsafspraken met de aannemer of (binnenhuis)architect, zet alle kosten voor het materiaal op een rij en vergeet de post ‘onverwachte uitgaven’ niet. De kosten voor de verbouwing betaalt u van uw spaargeld of uit een bouwdepot. Uw Zelfstandig Adviseur denkt graag met u mee.

Meestal B? Verhuizen lijkt de beste optie.

Een grote tuin of extra kamer tovert u helaas niet zomaar tevoorschijn. Ook als u niet zo blij wordt van de buurt en bijvoorbeeld de afstand tot uw werk of familie te groot vindt, is verhuizen eigenlijk de enige optie. Tijd voor Funda! Het grote voordeel is dat u nu een huis kunt zoeken dat helemaal past bij uw woonwensen. Ga voor die extra slaapkamer, een zonnige tuin op het zuiden en de badkamer mét ligbad. Een nadeel is wel dat verhuizen meer tijd kost. Een geschikt huis vinden kan zo al maanden duren. En dan begint het geregel pas: uw huidige huis verkopen, een nieuwe hypotheek afsluiten, uw spullen inpakken, een verhuisbedrijf inschakelen. Boek maar vast een vakantie om bij te komen straks.

Wat kost verhuizen?

Koopt u een bestaand huis? Dan betaalt u naast de koopsom ook kosten koper, vaak is dat 6% van de koopsom. Reserveer ook een bedrag voor verf, nieuwe meubels en gordijnen. Besteedt u de verhuizing uit? Reken dan op zo’n € 1.000 voor een standaardverhuizing. Ook de verkoop van uw oude huis kost geld. U moet de makelaar betalen en uw huis klaarmaken voor de verkoop.

En de hypotheek?

U kunt uw hypotheek meenemen of opnieuw afsluiten. U betaalt dan wel kosten voor advies en bemiddeling, maar die kunt u aftrekken in uw belastingaangifte. Verkoopt u uw huis met winst of verlies, dan zijn er verschillende regelingen mogelijk. Verhuist u naar een nieuwbouwhuis? Dan verloopt de hypotheekaanvraag net even anders. Hier leest u meer over een hypotheek bij nieuwbouw. Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw Zelfstandig Adviseur.

Hypotheekadvies nodig?

Ga langs bij uw Zelfstandig Adviseur

Delen via