Wat kost… een bruiloft?

Wat kost een bruiloft?
We gooien hem er meteen maar in: gemiddeld geven bruidsparen € 15.000 uit aan hun bruiloft. Dat betekent natuurlijk niet dat jullie precies dat bedrag moeten uitgeven. Het kan ook voor minder – en zeker ook voor veel meer. Het is maar net wat jullie wensen zijn.

Budget bepalen

In elk geval is het verstandig om eerst een budget te bepalen. Wacht dus nog even met inspiratie zoeken op Pinterest, want als jullie eenmaal zien wat er allemaal mogelijk is… Stel een realistisch budgetplan op. Wat kunnen jullie uitgeven aan de grote dag? Keer spaarpotten om, ga geld besparen waar je kan en accepteer een eventueel gul gebaar van ouders of schoonouders.

Uiteindelijk komt de verdeling van jullie budget vaak op het volgende neer:

4% bloemen en decoratie

5% drukwerk, zoals uitnodigingen

8% de trouwringen

9% stadhuis/kerk/notaris (eventueel)

9% trouwfotograaf

10% gemengde kosten

15% trouwjurk en trouwpak

40% diner, trouwfeest, receptie, etc.

(Bron: The Perfect Wedding )

Besparen op de trouwjurk

Een trouwjurk kost gemiddeld rond de € 2.000 en een trouwpak € 1.100. Willen jullie hierop besparen? Zoek dan een tweedehands jurk of pak via Marktplaats, of shop online. Sinds Zeeman in 2016 met een goedkope trouwjurk kwam, hebben meer ‘gewone’ merken bruidskleding in hun collectie. Nog een gouden tip: pas nooit een trouwjurk die boven het budget is. De kans dat het de jurk van uw dromen is, is te groot.

Besparen op de locatie

De grootste uitgave is vaak de locatie. Voor een mooie locatie zijn jullie al gauw tussen de € 3.000 en
€ 6.000 kwijt, maar dat kan natuurlijk goedkoper. Is er een mooie tuin in de familie waar jullie de ceremonie of het feest kunnen organiseren? Of misschien kunnen jullie wel een deal sluiten met dat gezellige restaurant waar jullie graag komen, of die fijne camping in het bos? Over het algemeen geldt: zodra ergens ‘trouw’ voor staat (trouwlocatie, trouwjurk, trouwring), wordt de prijs een stuk hoger. Het loont dus zeker om een gewone locatie te zoeken – én om de bruiloft buiten de populaire maanden (mei, juni en september) te plannen.

Besparen op eten en drinken

Op een lege maag wordt er niet gefeest, dus geef jullie gasten goed te eten en te drinken. Voor een dinerbuffet liggen de prijzen gemiddeld rond de € 25 per persoon voor een diner met meerdere gangen ongeveer € 35 per persoon en dan zijn de kosten voor de drank nog niet meegeteld. De drankrekening kan zo oplopen tot € 3.000, afhankelijk van hoeveel gasten jullie uitnodigen en of ze een biertje lusten. Besparen? Organiseer zelf een barbecue en laat iedereen iets lekkers meenemen. En beperk de dranklijst tot wijn, bier en fris. Cocktails en sterke drank zorgen voor een flinke kater, ook financieel.

Potje onvoorziene uitgaven

Stiekem toch ‘ja’ gezegd tegen die duurdere jurk? Oeps. Er kunnen natuurlijk altijd kosten zijn die jullie vooraf niet hadden voorzien. Daarom is het slim om een extra potje te hebben, ongeveer 10% van jullie budget, waaruit jullie deze onvoorziene kosten kunnen betalen.

Nog een paar handige bespaartips:

  • Knutsel zelf versiering in elkaar. Genoeg inspiratie te vinden op Pinterest!
  • Kies bloemen van het seizoen.
  • Verklein de gastenlijst. Zijn die verre tante en oom echt onmisbaar op jullie grote dag?
  • Trouw niet op zaterdag, maar op een doordeweekse dag. Of nog goedkoper: op maandagochtend.
  • Stuur de uitnodigingen digitaal. Of in elk geval de ‘save the date’. Dat scheelt drukwerkkosten en postzegels!
  • Vraag alle gasten om een financiële bijdrage voor de huwelijksreis. Liever geld, dan een slecht cadeau.

Is het geld eenmaal uitgegeven? Denk er dan niet teveel meer over na. Het is cliché, maar waar: een bruiloft is een van de mooiste dagen uit jullie leven. En dat is iedere euro waard. Veel plezier!

Lees meer over persoonlijke situaties

Delen via