Zes vragen die u moet stellen op Open Huizen Dag

Familie bij open huize dag
Op zoek naar een nieuwe woning? Dan staat de Open Huizen Dag van 5 oktober 2019 natuurlijk al lang in uw agenda. Het is de perfecte kans om meerdere huizen op een dag te bezichtigen én al uw vragen te stellen aan de verkoper of makelaar. Met de volgende zes vragen krijgt u de onderste steen boven.

1.       Hoe lang staat het huis al te koop?

Op Funda ziet u hoe lang een huis aangeboden wordt. Maar soms wordt een advertentie opnieuw geplaatst. Dan lijkt het alsof het huis van uw dromen pas een paar weken te koop staat, terwijl het al maanden op een nieuwe eigenaar wacht. Daarom is het goed om deze vraag aan de verkoper te stellen. Hoe langer het huis te koop staat, hoe beter uw onderhandelingspositie.

2.       Waarom verkoopt u het huis?

Een baan aan de andere kant van het land, gezinsuitbreiding, een scheiding; er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand van zijn huis af wil. Probeer die reden te achterhalen. Zo kunt u inschatten of de verkoper haast heeft of niet. Misschien heeft hij zelfs al een nieuw huis gekocht. Hoe hoger de nood van de verkoper, hoe gunstiger dat is voor u als koper.

3.       Hoe lang heeft u hier gewoond?

Als de verkoper maar even in het huis heeft gewoond, is het goed om te weten waarom. Vraag ook of eerdere bewoners snel zijn vertrokken. Dat kan betekenen dat er iets mis is met het huis of de buurt. En daar zit u ook niet op te wachten.

4.       Heeft u nog iets verbouwd?

Zit er net een nieuwe keuken in het huis, of is onlangs al het houtwerk geschilderd? Dat is fijn om te weten, want het betekent dat u zich er voorlopig niet druk om hoeft te maken. Mogelijk is de cv-ketel wel bijna aan vervanging toe. Dit soort zaken kunt u meewegen in uw openingsbod.

5.       Welke gebreken heeft het huis?

Vraagt u de makelaar of verkopende partij of er gebreken zijn die u moet weten, dan zijn ze verplicht dit te melden. Andersom heeft u ook de plicht om het te onderzoeken. Let op vochtplekken, scheuren in muren en of ramen en deuren goed sluiten. Ziet u iets geks? Vraag dan naar de oorzaak. Als achteraf gebreken aan het licht komen, moet u kunnen aantonen dat u aan uw onderzoeksplicht heeft voldaan.

6.       Zijn er meer geïnteresseerden?

Verliefd geworden op het huis? Reageer dan vooral niet te uitbundig. Dat is niet handig voor uw onderhandelingspositie. Informeer wel naar het vervolg. Zijn er meerdere kapers op de kust, of heeft u nog alle tijd voor een tweede bezichtiging, een bouwkundige keuring en een hypotheekgesprek?

Tips voor de dag zelf

Tot slot nog een paar tips, zodat u scherp blijft bij het bekijken van de huizen:

  • Bepaal een maximum aantal huizen dat u gaat bekijken.
  • Stippel een handige route uit.
  • Beperk uw bezoek in tijd, bijvoorbeeld maximaal 45 minuten per huis.
  • Bereken alvast uw maximale hypotheekbedrag.
  • Vraag of er iemand meegaat, ook al koopt u het huis alleen voor uzelf.
  • Loop een rondje door de buurt en knoop een praatje aan met de buren.

Bereken alvast uw maximale hypotheek

Delen via