Kind naar de brugklas: tijd voor een eigen betaalpas

Uw kind gaat naar de middelbare school. Een hele stap – en niet alleen voor uw brugpieper. Vanaf deze leeftijd speelt geld een steeds grotere rol. Zo helpt u uw kind er veilig mee omgaan.

Maak afspraken over zak- en kleedgeld

Waarschijnlijk krijgt uw kind al zakgeld, en misschien zelfs kleedgeld. De meeste 11- en 12-jarigen krijgen tussen de €15 en €20 zakgeld per maand. Het Nibud helpt u met richtlijnen op weg. Zorg voor duidelijke afspraken over wie wat betaalt, wanneer uw kind zakgeld krijgt en op welke manier: contant of op de betaalrekening.

Zelf betalen met een eigen betaalpas

De meeste kinderen krijgen op de middelbare school een eigen betaalrekening, bijvoorbeeld de Kinderrekening JongWijs. Daar hoort ook een eigen betaalpas bij. Handig voor in de schoolkantine of op de sportclub.

Oefen eens met pinnen

Heeft uw kind nog nooit zijn betaalpas gebruikt? Oefen dit dan samen in een winkel, en doorloop de stappen. Eerst het geldbedrag op het schermpje checken, dan met de hand het pinapparaat afschermen als hij of zij de pincode intoetst. Hoeft uw kind zich ook niet ongemakkelijk te voelen in de schoolkantine.

Download de app

Tieners doen bijna alles met hun telefoon. Dus ook hun bankzaken. Download samen met uw kind de Mobiel Bankieren app. Zo kan uw kind altijd zijn saldo zien, geld overmaken, of een betaalverzoekje sturen. Als ouder ziet u op uw eigen Mobiel Bankieren app ook de rekening van uw kind. Zo kunt u op afstand meekijken en helpen als dat nodig is.

Veilig contactloos betalen

Kost iets minder dan €50? Dan kan uw kind ook contactloos betalen zonder pincode. Even de betaalpas voor de kaartlezer houden en klaar. Oefen ook dit eens met uw kind. Kunt u gelijk uitleggen dat óók anderen er contactloos mee kunnen betalen, en dat uw kind hem dus niet moet laten slingeren.

Betaalpas kwijt: wat nu?

Dit kunt u doen wanneer uw kind zijn of haar betaalpas kwijt is.

Vinkje voor veiligheid

Snel blokkeren

Via de Mobiel Bankieren app kan uw kind de pas blokkeren. Toch weer gevonden? Uw kind kan de pas ook weer deblokkeren via de app.

Zo werkt het

Bankpas voor Jongerenrekening

Nieuwe aanvragen

Kan uw kind de pas écht nergens meer vinden? Dan moet u een nieuwe aanvragen via regiobank.nl of uw Zelfstandig Adviseur.

Online aanvragen

Blijf in gesprek, ook over geld

Tieners hebben lang niet altijd zin om hun ouders bij hun leven te betrekken. Maar hoe groot uw kind zich ook voelt, hij of zij heeft u hard nodig. Door in gesprek te blijven, houdt u samen het overzicht. Het ideale gespreksmoment? Gewoon tussendoor.

Sparen voor iets moois

Nieuwe sneakers, of gadgets zoals een koptelefoon. Tieners dromen vaak van leuke spullen. Dan is het tijd om te sparen! Maak samen uw kind een plan. Hoeveel geld kan uw kind elke maand sparen? Hoe lang gaat hij of zij erover doen? En kan uw kind misschien extra geld verdienen met klusjes in huis?