10 jaar: alles over pinnen

We helpen u graag om uw kind te leren met geld om te gaan. Hier vindt u praktische educatietips en leuke weetjes, en doe-activiteiten voor 10-jarige kinderen.

Digitaal geld. We kunnen er niet meer omheen. Steeds meer aankopen betalen we met de pinpas. Alle (online) winkels zijn hier ook op ingesteld. Digitaal betalen is gemakkelijk en veilig. Een nadeel van digitaal geld is dat geld veel minder zichtbaar is geworden. Met contant geld in je portemonnee zie je wanneer het geld bijna op is. De pinpas verandert niet van uiterlijk als er veel mee is gepind. Daarom noemen ze digitaal geld ook wel onzichtbaar geld. Het is ook voor kinderen belangrijk om goed te leren omgaan met digitaal geld. Met een eigen pinpas kunnen ze, met begeleiding van ouders, ervaring opdoen.

Tips

  • Krijgt uw kind zakgeld? Dan kunt u er voor kiezen om het zakgeld (gedeeltelijk) digitaal te geven. Dan kan uw kind een kleine aankoop pinnen.
  • Maak samen afspraken over het pinnen. Wie bewaard de pinpas en waar wordt de pinpas bewaard? Mag uw kind zelfstandig pinnen of alleen als er een ouder bij aanwezig is? Door er samen afspraken over te maken, weet u beide waar u aan toe bent.
  • Kijk samen met uw kind naar dit Eurowijs Kids filmpje. In het filmpje zijn veel praktische tips opgenomen en wordt stap voor stap uitgelegd hoe je moet pinnen. Want wat is een transactie bon? Wat moet je doen als je € 5 wilt pinnen, maar het geldautomaat heeft geen € 5 bankbiljetten?
  • Leer uw kind van jongs af aan dat een pincode geheim is. Dat ze dit met niemand mogen delen. Ook niet met mensen die bellen en zeggen dat ze bankmedewerkers zijn. Of als er via mail een verzoek binnenkomt.

Wist u dat

U kunt op uw mobiele app ook het saldo van de rekening van uw kind zien. Op deze manier kunt u samen controle houden over de uitgaven.

Interessante artikelen

  • Lespakket: 'De Wereld van het geld'. In dit gratis lespakket van de Week van het geld zitten werkbladen voor thuis. Klik op de juiste groep en download het thuiswerkblad.

Eurowijs

Eurowijs is een initiatief van de Volksbank N.V.. Met merken als ASN Bank, BLG Wonen, SNS en RegioBank. Samen, maar ieder op zijn eigen manier, willen we mensen financieel weerbaar maken. Te beginnen bij kinderen. Met het Eurowijs lesmateriaal maken alle leerlingen uit groep 1 t/m 8 kennis met geld en de euro. Op leuke wijze leren de leerlingen over sparen of uitgeven, rekenen met de euro en het verstandig omgaan met geld. Immers: jong geleerd is oud gedaan.

Bekijk het Eurowijs lesmateriaalNiet kunnen vinden wat u zocht?

Of ga naar de servicepagina