11 jaar: op is écht op

leeg vakje

Geld uitgeven is gemakkelijk. Er zijn genoeg leuke activiteiten en spullen. En zolang de portemonnee nog niet leeg is en er nog met de betaalpas betaald kan worden, is het niet altijd makkelijk om te stoppen. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral voor jongeren een uitdaging is. Daarom is het belangrijk om kinderen al van jongs af aan uit te leggen dat iedere aankoopkeuze een financiële consequentie heeft. Als je veel kleine aankopen doet, dan is het moeilijk om te sparen. Als je kiest voor een merkartikel dan ben je waarschijnlijk meer geld kwijt dan bij een huismerk. Het is niet altijd goed of fout. Het is belangrijk dat kinderen zich hier bewust van zijn. Dat er een keuze is. Dat het belangrijk is om vooraf goed na te denken voordat je een aankoop doet.

Tips

  • Op = op.
  • Geld verdienen kan misschien wel. Kijk of uw kind klusjes rondom huis kan doen om extra geld te verdienen.
  • Geld lenen aan uw kind kan, maar maak meteen duidelijke afspraken wanneer u het geld terug krijgt.
  • Leer uw kind om voor een aankoop twee vragen aan zichzelf te stellen. Heb je het echt nodig? Heb je het echt nu nodig?
  • Rood staan op een kinderbetaalrekening is bij RegioBank niet mogelijk . Maar het is wel goed om aan uw kind uit te leggen wat rood staan betekent. In dit Eurowijs Kids filmpje wordt het duidelijk uitgelegd.

Wist u dat

13% van tienplussers denkt dat geld onbeperkt uit de automaat komt (bron: Nibud). Kinderen die gemakkelijk geld lenen, later eerder een lening afsluiten. Ook al gaat het nu maar om geld van een vriendje voor een blikje fris.

Interessante artikelen

Niet kunnen vinden wat u zocht?

Of ga naar de servicepagina