12 jaar: financiële opvoeding voor jongeren

We helpen u graag om uw kind te leren met geld om te gaan. Hier vindt u praktische educatietips en leuke weetjes, en doe-activiteiten voor 12-jarige kinderen.

Financiële opvoeding houdt niet op bij de basisschool. Juist op de middelbare school kunnen kinderen een goed voorbeeld gebruiken. Ze moeten in deze fase steeds meer keuzes maken die allemaal financiële consequenties met zich meebrengen. Dat is niet altijd makkelijk.

Een goed voorbeeld van ouders is op deze leeftijd enorm belangrijk. Dit kan door onderwerpen rondom geld bespreekbaar te maken en te houden. Laagdrempelig en het liefst zo praktisch mogelijk. Zodat het voor de scholieren ook herkenbaar of uitvoerbaar is.

Tips

  • Heeft uw kind een artikel op een verlanglijstje staan dat ze graag willen kopen? Help ze bij de zoektocht om het artikel te vinden dat qua prijs en kwaliteit het beste is. Leg uit dat ze ook moeten kijken naar service en garantie, eventuele verzendkosten bij online aankopen en de kans op aanbiedingen tijdens de opruiming.
  • Leg aan uw kind uit dat er criminelen zijn die hun best doen om aan contant of digitaal geld te komen. Op deze pagina kunt u hier alles over lezen.
  • Om te voorkomen dat uw kind impulsaankopen doet tijdens het shoppen met vrienden kunt u ook samen afspreken om het geldbedrag vooraf te pinnen. De pinpas blijft thuis. Voor uw kind is het heel overzichtelijk wanneer het geld op is.
  • In dit Eurowijs Kids filmpje wordt alles uitgelegd over internet bankieren en mobiel betalen.
  • Weten u en uw kind wat een geldezel is? Kijk samen naar dit filmpje.

Wist u dat

Er een speciale Nibud site is speciaal voor scholieren? Op deze site kunnen scholieren terecht voor handige tips en praktische tools.

Interessante artikelen

Eurowijs

Eurowijs is een initiatief van de Volksbank N.V.. Met merken als ASN Bank, BLG Wonen, SNS en RegioBank. Samen, maar ieder op zijn eigen manier, willen we mensen financieel weerbaar maken. Te beginnen bij kinderen. Met het Eurowijs lesmateriaal maken alle leerlingen uit groep 1 t/m 8 kennis met geld en de euro. Op leuke wijze leren de leerlingen over sparen of uitgeven, rekenen met de euro en het verstandig omgaan met geld. Immers: jong geleerd is oud gedaan.

Bekijk het Eurowijs lesmateriaal

Niet kunnen vinden wat u zocht?

Of ga naar de servicepagina