4 jaar: de eerste stappen

We helpen u graag om uw kind te leren met geld om te gaan. Hier vindt u praktische educatietips en leuke weetjes, en doe-activiteiten voor 4-jarige kinderen.

Jonge kinderen vinden geld heel spannend. Vooral glimmende munten scoren hoge ogen, deze munten zijn voor het gevoel veel meer waard dan een bankbiljet. Munten rinkelen ook ze lekker in een spaarpot. En ook al kunnen ze de waarde van geld niet inschatten, ze weten wel dat met geld (bijna) alles gekocht kan worden. Ze voelen dat geld belangrijk is. Een prima leeftijd om kinderen uit te leggen dat ze goed voor geld moeten zorgen.

Tips

  • Zoek samen een mooie plek uit voor de spaarpot.
  • Laat zien waar u uw geld opbergt. Dat de munten, bankbiljetten en pinpas een eigen plek hebben in uw portemonnee.
  • U kunt ook een aparte spaarpot samen delen. Als u samen een klusje heeft gedaan, stopt u er een centje in. U bepaalt samen met uw kind voor welke (kleine) aankoop u samen spaart. Het is voor uw kind te overzien als na 3 of 4 keer het spaardoel is bereikt.
  • Kinderen die de jongste van het gezin zijn, kunnen een beetje jaloers zijn op oudere broers en zussen die al zakgeld krijgen. Vertel vanaf welke leeftijd uw kind ook zakgeld krijgt. Dan kunnen ze hier rekening mee houden. Door van het zakgeld een officieel moment te maken, leert uw kind meer over de waarde van het geld.

Wist u dat

Eurowijs ook gratis lesmateriaal heeft voor groep 1 en 2 van de basisschool? Tijdens deze les wordt er met een liedje en filmpje uitleg gegeven over geld. Kijk op de site van Eurowijs voor meer informatie.

Interessante artikelen

Eurowijs

Eurowijs is een initiatief van de Volksbank N.V.. Met merken als ASN Bank, BLG Wonen, SNS en RegioBank. Samen, maar ieder op zijn eigen manier, willen we mensen financieel weerbaar maken. Te beginnen bij kinderen. Met het Eurowijs lesmateriaal maken alle leerlingen uit groep 1 t/m 8 kennis met geld en de euro. Op leuke wijze leren de leerlingen over sparen of uitgeven, rekenen met de euro en het verstandig omgaan met geld. Immers: jong geleerd is oud gedaan.

Niet kunnen vinden wat u zocht?

Of ga naar de servicepagina