5 jaar: dan ga je toch pinnen

Kaarsjes uitblazen

Kinderen vinden het vreemd als we zeggen 'het geld is op'. In de beleving van kinderen is geld nooit op. En dat is logisch. Een geldopname bij een geldautomaat ziet er namelijk ook makkelijk uit. Je drukt op een paar toetsen, het vakje gaat open en er komt geld uit. Kinderen zijn op deze leeftijd vaak nieuwsgierig. Ze willen graag leren. Ze pikken veel meer op dan dat ouders soms denken. Een prima leeftijd om ze in eenvoudige bewoordingen meer te vertellen over waar geld vandaan komt.

Tips

 • In plaats van te zeggen 'het geld is op' kunt u ook uitleggen waarom u het niet wilt kopen. Omdat u het niet nodig heeft of omdat u het geld ergens anders voor wilt gebruiken.
 • Leg in korte zinnen uit dat papa en mama geld verdienen omdat ze werken. Dat de baas van papa en mama het geld op een rekening stort. En dat papa en mama met een pinpas bij het geld kunnen komen. Dat de pinpas dus belangrijk is en dat u hier zuinig op bent.
  • Dat een gedeelte van het geld bedoeld is voor eten, voor het huis, voor kleding. Dat het andere gedeelte is bedoeld om te sparen. Voor een extra uitgave of voor als er iets kapot gaat. En dat ook voor leuke dingen gespaard moet worden. Bijvoorbeeld voor een vakantie.
  • U kunt uitleggen dat bijna alles geld kost. Niet alleen eten en kleren maar ook het water uit de kraan, het kijken naar TV, het rijden in een auto. Gelukkig kosten knuffels en kusjes helemaal niets.
  • De kinderen van deze leeftijd zijn nog te jong om geld te verdienen met klusjes. Maar u kunt ze wel iets anders laten ‘verdienen’. Bijvoorbeeld dat ze het toetje mogen uitkiezen in de winkel of dat ze een extra verhaaltje krijgen voorgelezen bij het naar bed gaan. Zo leren ze spelenderwijs dat ze een beloning krijgen voor een bepaalde inzet.

  Wist u dat

  De invloed van ouders enorm groot is op het geldgedrag van kinderen? Hoe positiever het voorbeeld, hoe beter kinderen op latere leeftijd om kunnen gaan met geld.

  Interessante artikelen

  Niet kunnen vinden wat u zocht?

  Of ga naar de servicepagina