Vijf spaartips voor u en uw kind

Kind en moeder sparen
U wilt natuurlijk dat uw kind slim leert sparen. Maar hoe pakt u dat nou aan? Maak eerst een duidelijk stappenplan en schrijf haalbare spaardoelen op. Deze vijf tips helpen u op weg.

Vijf slimme spaartips

 1. Laat uw kind zelf een spaardoel bepalen. Maak vervolgens een foto van het spaardoel en hang deze op een plek waar uw kind regelmatig langsloopt.
 2. Bereken samen een realistische spaartijd. Wat kost het spaardoel en hoeveel geld wil uw kind hiervoor iedere week (of maand) opzijzetten? Deel het bedrag van het spaardoel door het wekelijkse of maandelijkse spaarbedrag, en reken zo de spaartijd uit.
 3. Maak samen een spaarplan. Misschien kan uw kind een gedeelte van het zakgeld extra sparen, extra klusjes in huis doen tegen betaling – of gewoon minder geld uitgeven ;-).
 4. Heeft uw kind de Mobiel Bankieren app al gedownload? Hierin maakt u gemakkelijk één of meerdere spaarpotjes aan. Zo is het meteen duidelijk welk bedrag waarvoor is bedoeld. Om een spaarpotje aan te maken, heeft uw kind wel een spaarrekening nodig. U natuurlijk kunt ook een fysiek spaarpotje kopen voor ieder spaardoel.
 5. En dan de laatste, maar net zo belangrijke tip: vier het moment waarop uw kind een spaardoel heeft bereikt. Dat maakt het makkelijker om het sparen de volgende keer ook vol te houden. Ga samen naar de winkel om het artikel te kopen. En vraag of ze het als cadeautje willen inpakken.

  Neem alle geldafspraken nog eens door

  Als jullie toch samen spaardoelen aan het bepalen zijn – neem dan meteen even de bestaande geldafspraken door. Hoe gaat het met het zakgeld, belgeld of kleedgeld? Waar loopt uw kind tegenaan? Waar kunt u als ouder bij helpen? Door het onderwerp 'geld' bespreekbaar te maken, weten uw kinderen dat ze altijd met geldvragen bij u terecht kunnen.

  RegioBank staat voor jullie klaar

  De Zelfstandig Adviseur van RegioBank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw kind. Bijvoorbeeld met JongWijs, speciaal voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met dit gratis* pakket wordt uw kind stap voor stap wegwijs gemaakt in de wereld van geld. Ook krijgen jullie elk jaar goede tips van ons.

  Lees meer over JongWijs

  * Alleen pinnen in landen buiten de EU kan wat geld kosten. Bekijk alle tarieven in de Tarievenwijzer Betalen.

  Meer tips lezen?

  Uw kind naar de brugklas

  Sparen voor de toekomst

  JongWijs aanvragen

  Met JongWijs leert uw kind stap voor stap met geld omgaan. De aanvraag is zo geregeld via een van onze adviseurs.

  Maak een afspraak

  Delen via