6 jaar: aan de slag met financiële opvoeding

We helpen u graag om uw kind te leren met geld om te gaan. Hier vindt u praktische educatietips en leuke weetjes, en doe-activiteiten voor 6-jarige kinderen.

Het is belangrijk om kinderen al vanaf jonge leeftijd te leren met geld om te gaan. Alles wat ze van jongs af aan leren, helpt ze op latere leeftijd bij de financiële zelfstandigheid. Het geven van zakgeld is een van de hulpmiddelen waar ouders voor kunnen kiezen. Met zakgeld kunnen kinderen oefenen met sparen en het uitgeven van kleine bedragen. Ze leren te genieten van eigen aankopen waardoor ze zelf begrijpen waarom sparen en goed omgaan met geld zo belangrijk is.Ook bij financiële opvoeding geldt dat goed voorbeeld doet goed volgen. Ouders kunnen kinderen laten zien dat er keuzes gemaakt moet worden. Dat niet altijd alles gekocht kan worden. Dat het geld niet oneindig uit de betaalautomaat komt. Door geld regelmatig en tijdens dagelijkse activiteiten bespreekbaar te maken, leren jonge kinderen ontzettend veel over het omgaan met geld.

Tips

  • Probeer het zakgeld per week met verschillende munten uit te betalen. Geeft u bijvoorbeeld 50 cent zakgeld. Dan kunt u de ene week een munt van 50 cent geven, de volgende week 5 munten van 10 cent en de week hierna weer in een andere samenstelling. Zo leert uw kind spelenderwijs tellen met geld.
  • Kijk samen met uw kind naar het Eurowijs filmpje 'hoe geld wordt gemaakt'.

Wist u dat

De echtheidskenmerken in een bankbiljet kunnen worden ontdekt door te kijken, te voelen en te kantelen? Dat vinden kinderen ook heel leuk om te ontdekken. Op deze Eurowijs Kids pagina wordt alles uitgelegd.

Interessante artikelen

Eurowijs

Eurowijs is een initiatief van de Volksbank N.V.. Met merken als ASN Bank, BLG Wonen, SNS en RegioBank. Samen, maar ieder op zijn eigen manier, willen we mensen financieel weerbaar maken. Te beginnen bij kinderen. Met het Eurowijs lesmateriaal maken alle leerlingen uit groep 1 t/m 8 kennis met geld en de euro. Op leuke wijze leren de leerlingen over sparen of uitgeven, rekenen met de euro en het verstandig omgaan met geld. Immers: jong geleerd is oud gedaan.

Bekijk het Eurowijs lesmateriaal

Niet kunnen vinden wat u zocht?

Of ga naar de servicepagina