7 jaar: Tips om te leren sparen

meisje geld in teller

Als kinderen op jonge leeftijd leren sparen, hebben zij er op latere leeftijd veel profijt van. Ze leren om te plannen. Dat je voor grotere aankopen langer moet sparen. De waarde van een artikel wordt duidelijker, omdat ze er zelf iets voor moeten doen. Kinderen leren zo na te denken over de keuzes die ze kunnen maken. Dat geld niet iets vanzelfsprekends is.

Sparen is niet altijd makkelijk. Geld uitgeven is natuurlijk ook erg leuk. Zo krijgen kinderen de juiste hulp die nodig is om te leren sparen. Tips om kinderen te leren sparen zijn:

  • Een eigen spaarpot.
  • Het werken met spaarlijstjes.
  • En tips van ouders.

Tips

  • Wilt uw kind ergens voor sparen? Laat uw kind er een mooie tekening van maken en schrijf het bedrag erbij.
  • Op de achterzijde van euromunten staan verschillende afbeeldingen. Ieder land heeft een eigen nationale zijde. Het verzamelen van de verschillende euromunten is ook een manier van sparen. Ze zijn bewust bezig met het ontdekken van geld en ondertussen sparen ze ook nog een leuk geldbedrag bij elkaar.
  • Kijk samen naar de Eurowijs filmpjes over sparen.
  • Heeft uw kind bijna het spaardoel bereikt? Trap dan niet in de goed bedoelde valkuil om het laatste bedrag cadeau te doen. Dat zou te gemakkelijk zijn. Laat uw kind liever kleine klusjes doen om zo het bedrag zelf te verdienen.
  • Gebruik een apart spaarpotje om te sparen voor een specifiek doel. Een glazen potje is leuk om te gebruiken omdat de kinderen dan zien hoeveel geld erin zit.

Wist u dat

Er ook veel leuke spelletjes zijn waarmee uw kind leert omgaan met geld? Denk aan kinder Monopoly, het zakgeldspel of Poen. Ook op internet zijn geschikte spellen en apps te vinden die sparen leuk en visueel maken.

Interessante artikelen

JongWijs

JongWijs is een financieel pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Met JongWijs leert uw kind stap voor stap sparen en betalen.

Lees meer over JongWijs

Niet kunnen vinden wat u zocht?

Of ga naar de servicepagina