8 jaar: verstandig en zelfstandig geld uitgeven

We helpen u graag om uw kind te leren met geld om te gaan. Hier vindt u praktische educatietips en leuke weetjes, en doe-activiteiten voor 8-jarige kinderen.

Ouders bepalen zelf hoeveel ruimte kinderen krijgen om eigen beslissingen te nemen. Dat geldt ook bij beslissingen over geld. Door de ruimte stap voor stap groter te maken, leren kinderen steeds meer over verstandig en zelfstandig omgaan met geld. Het tempo waarop de ruimte groter wordt, zijn individuele keuzes. Dit is afhankelijk van de leeftijd en de leeftijdsfase van een kind en wat goed voelt bij de ouder. Voor kinderen is het fijn om bij de hand te worden genomen door de ouder en steeds meer los gelaten te worden. Terwijl ze wel de bescherming voelen van ouders die naast of achter hun staan.

Tips

  • Maak duidelijke afspraken wat uw kind wel of niet mag kopen van zijn of haar (zak)geld. Denk bijvoorbeeld aan snoepgoed, frisdrank of gewelddadig speelgoed.
  • Maak ook afspraken over zelfstandige aankopen. Mag uw kind zelf een aankoop doen of overleggen jullie vooraf altijd samen over een uitgave.
  • Daarnaast kunt u ook afspraken maken over de hoogte van het bedrag dat zelfstandig mag worden uitgegeven. Maak alle afspraken zo concreet mogelijk. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
  • Probeer niet altijd nee te zeggen. Zakgeld blijft leergeld. Het geeft uw kind zelfvertrouwen eigen aankopen te mogen doen. En als een aankoop kapot gaat of tegenvalt dan is dat zo. Reden voor uw kind om de volgende keer extra goed na te denken.
  • Als kinderen met een portemonnee naar een winkel gaan zonder doel dan wordt het vaak een eindeloze zoektocht. Help uw kind door vooraf een duidelijk spaardoel af te spreken, zodat er gericht kan worden gespaard en gekocht.

Wist u dat

Kinderen vaak niet weten wat een bank eigenlijk is? Geld storten op een bankrekening voelt als geld weggeven zonder dat ze er iets voor terug krijgen. Kijk samen naar het Eurowijs Kids filmpje over banken voor een duidelijke uitleg.

Interessante artikelen

Eurowijs

Eurowijs is een initiatief van de Volksbank N.V.. Met merken als ASN Bank, BLG Wonen, SNS en RegioBank. Samen, maar ieder op zijn eigen manier, willen we mensen financieel weerbaar maken. Te beginnen bij kinderen. Met het Eurowijs lesmateriaal maken alle leerlingen uit groep 1 t/m 8 kennis met geld en de euro. Op leuke wijze leren de leerlingen over sparen of uitgeven, rekenen met de euro en het verstandig omgaan met geld. Immers: jong geleerd is oud gedaan.

Bekijk het Eurowijs lesmateriaal

Niet kunnen vinden wat u zocht?

Of ga naar de servicepagina