Hoeveel geld geeft uw kind uit? Zo houdt u hier zicht op

Hoeveel geld gaf jouw kind afgelopen maand uit
Veel ouders vergeten om geldzaken te bespreken als hun kind naar de middelbare school gaat. Het risico is dat het gesprek pas plaatsvindt, als er al iets niet goed is gegaan. Bijvoorbeeld als er teveel geld is uitgegeven. Gaat u dan pas met uw kind in gesprek, dan komt het snel over als een verhoor. En nieuwe afspraken voelen als opgelegde regels. En dat wilt u voorkomen.

Ga in gesprek!

Het is belangrijk dat u regelmatig met uw kind in gesprek gaat. Vooral ook zonder specifieke aanleiding. Geef advies over geldzaken en vertel waar uw kind op moet letten. Eigen verhalen werken daarbij meestal het beste.

 • Vertel waarvoor u spaart.
 • Leg uit welke afwegingen u maakt.
 • Laat zien hoe u overzicht houdt tussen inkomsten en uitgaven.

En u heeft ongetwijfeld zelf weleens een verkeerde (geld)beslissing genomen. Vertel dit ook aan uw kind. Zo blijft u in gesprek en ziet uw kind dat iedereen fouten maakt.

Veel verleidingen

Het moeilijkste van leren omgaan met geld, is het verstandig uitgeven. Er liggen veel verleidingen op de loer. Vooral op het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan, blijkt uit onderzoek dat in opdracht van RegioBank is uitgevoerd. Vaak is er een schoolkantine of staat er een snoepautomaat in de hal. Soms ligt de school in de stad of bij een benzinestation, waar leerlingen regelmatig naar toe lopen. En los van de school, krijgt uw kind ook te maken met andere klasgenoten die een rol spelen in de keuzes op het gebied van kleding, schoenen en accessoires.

  Regels maken helpt

  Uw kind moet keuzes maken. En dan kan het een uitdaging zijn om de juiste te maken. Maak daarom gezamenlijke regels over het uitgeven van geld. Regels waar u beiden ook echt achterstaat. Denk bijvoorbeeld aan regels wanneer uw kind wel of niet met u moet overleggen over een uitgave. Dit kan bij een afgesproken bedrag zijn of over specifieke uitgaven. Regels wie welke aankopen betaalt; u of uw kind. Denk bijvoorbeeld aan schoolspullen. Maar ook wie de kosten betaalt als er spullen kapot gaan of kwijt raken.

  Check de uitgaven

  U doet er goed aan om wekelijks of maandelijks samen het saldo te checken. Dit kan via internetbankieren of de Mobiel Bankieren app. Is het gelukt om niet teveel geld uit te geven? Geef uw kind een compliment. Is het niet gelukt? Kijk dan samen waar het mis ging en vraag aan uw kind hoe hij of zij dit wil oplossen en -in de toekomst- voorkomen. Zo leert uw kind het meeste van de fouten die we allemaal weleens maken.

  Handige tips van JongWijs

  U kind leert niet van de een op de andere dag met geld om gaan. Dit is een langdurig proces, waarin uw kind steeds stapjes zet. Met gratis* Kinderrekening JongWijs geven we u daarom jaarlijks tips, passend bij de leeftijd van uw kind. Momenteel ontvangt uw kind niet alleen een cadeautje, maar ook een cadeaubon van € 7,50! Vraag uw adviseur naar de voorwaarden

  Naar Kinderrekening JongWijs

  *Alleen pinnen in niet-eurolanden kan wat kosten.

  Delen via

  Lees meer over uw kind op de middelbare school