Sparen voor de toekomst

Spaartips voor pubers
Het schooljaar gaat snel voorbij. Voordat u het weet beginnen de laatste toets weken, examens en voorbereidingen voor de vakantie. Misschien staan er voor uw puber een aantal belangrijke momenten op de agenda. Zoals starten met rijlessen, voor het eerst alleen op vakantie, eindexamens of voor het eerst op kamers. Het zijn spannende, bijzondere en unieke mijlpalen. Maar wel mijlpalen die allemaal geld kosten. Daarom is het verstandig om samen met uw puber te kijken welke spaardoelen er zijn en hoe uw puber gaat sparen.

Leren sparen voor later

Vakantie, rijbewijs, studeren. Er hangen allemaal prijskaartjes aan waarvoor je langere tijd moet sparen. Het is dan prettig om met een duidelijk stappenplan te werken. De eerste stap van sparen is het maken van een duidelijk overzicht. Hoeveel geld heeft uw puber op dit moment? In de portemonnee, spaarpot, op de betaalrekening en spaarrekening. Ga samen tellen en reken uit wat het totale bedrag is.

Alle inkomsten en uitgaven op een rijtje

Hierna zijn de inkomsten en uitgaven aan de beurt. Met welke vaste inkomsten kan uw puber rekening houden? Denk aan zakgeld, kleedgeld en bijbaantjes. En welke uitgaven zijn er iedere maand? Denk aan mobiele telefoon, hobby’s, sporten, verjaardagen. Zo weet u precies welk bedrag er standaard bij komt, welk bedrag er vanaf gaat en wat er onderaan de streep overblijft. Het geeft duidelijkheid als uw puber weet waar hij of zij aan toe is. En het in beeld brengen van alle inkomsten en uitgaven is natuurlijk altijd goed. Ook zonder spaardoelen.

Maak het concreet

Maak vervolgens het spaardoel zo concreet mogelijk. Is het spaardoel een gezellige vakantie met vrienden? Schrijf dan precies op met welke kosten uw puber rekening moet houden. Het gaat tenslotte niet alleen om het verblijf. Maar ook hoe is het vervoer geregeld en welke kosten komen hierbij kijken. Welke plannen zijn er voor eten, drinken en uitgaan. Bepaal samen bij ieder onderdeel zo reëel mogelijk de kosten. Hoe concreter, hoe duidelijker en uw puber komt niet voor onverwachte verrassingen te staan. Niets zo vervelend als er straks niet meer gepind kan worden op vakantie omdat het saldo te laag is.

Prijzen vergelijken

Soms zit uw puber zo vol van het doel zelf, dat ze vergeten dat er soms verschillende oplossingen zijn.

Bijvoorbeeld; uw puber wil op vakantie iedere avond uit eten te gaan. Stel dan voor om ook uit te rekenen wat het kosten als ze zelf koken. Niet dat het moet, maar dan hebben ze een vergelijk. Of bijvoorbeeld dat uw puber met de trein op vakantie gaat. Geef ze dan de uitdaging om de komende tijd de aanbiedingen in de gaten te houden. Het gaat uiteindelijk allemaal om het maken van bewuste keuzes. Prima als ze kiezen voor een duurdere oplossing, als ze maar weten dat dit ook betekent dat ze langer moeten sparen.

Geld sparen tips voor pubers

Als het spaardoel duidelijk is, begint het echte werk. Geld sparen kan op twee manieren. Zorgen voor meer inkomsten of zorgen voor minder uitgaven. Sparen gaat natuurlijk het snelste als uw puber naar beide manieren kijkt. Onze geld sparen tips:

 1. Een (extra) bijbaantje.
 2. Verkoop speelgoed, kleding en/of sportartikelen die niet meer worden gebruikt.
 3. Zoek
  naar alternatieven bij iedere uitgave. Naar de bioscoop, of thuis een
  film kijken? Nieuwe schoenen kopen of alleen een nieuwe zool?
 4. Aan
  het shoppen op internet? Zet de gehele bestelling in het winkelmandje.
  Slaap er een nachtje over en beslis pas de volgende dag of de aankopen
  echt nodig zijn.
 5. Zet alle online nieuwsbrieven van winkels stop. Dan komt uw puber ook niet in de verleiding.

Sparen voor later

Het is voor jongeren altijd fijn als ouders een handje meehelpen. Dat betekent niet dat u het geld moet voorschieten of schenken. Daar leert uw kind uiteindelijk niets van. Maar u kunt wel een beloning afspreken. Bijvoorbeeld dat u zelf rente betaalt als uw puber een bepaald bedrag bereikt. Of dat u extra klusjes aanbiedt om geld te verdienen. Alle beetjes helpen.

Wilt u meer informatie of tips over hoe u uw puber kunt leren om te gaan met geld? Loop rustig binnen bij een van de Zelfstandige Adviseurs van RegioBank. Uw Adviseur helpt u graag met praktische tips.

Delen via