Sparen voor als uw kind 18 wordt? Zo pakt u dit aan

Heeft u jarenlang keihard voor uw kind gespaard, geeft uw puber op zijn 18e al het spaargeld uit aan feestjes, bier en een nieuwe scooter. Dat was niet de bedoeling. Gelukkig heeft u ook 18 jaar de tijd om uw kind te leren omgaan met geld. Een paar tips voor een goede financiële opvoeding.

Misschien heeft u een Zilvervloot Spaarrekening geopend, of spaart u op een andere manier een klein startkapitaal voor als uw kind 18 jaar wordt. En als de magische leeftijd bereikt is, wilt u natuurlijk dat uw spaargeld goed besteed wordt. Bijvoorbeeld aan een studie, rijbewijs of een mooie reis. Leer daarom uw kind al op jonge leeftijd met geld omgaan, dan is de kans groot dat uw geld een mooie bestemming krijgt. Zo doet u dat:

Geef zakgeld vanaf een jaar of 6

Als kinderen rond de 6 jaar zijn, kunnen ze verschillende munten van elkaar onderscheiden. Een goed moment om te beginnen met een klein beetje zakgeld. Gewoon, om het gevoel te krijgen. Zie het zakgeld als leergeld. Fouten maken mag, daar leert uw kind alleen maar van.

Hoeveel zakgeld u geeft, hangt af van wat u kunt missen. Maar denk aan gemiddeld € 1 tot € 2 per week. Het is wel belangrijk om een vast bedrag op een vast moment te geven en daar niet vanaf te wijken. Spreek ook af hoe lang uw kind met het zakgeld moet doen en wat hij of zij ervan mag kopen. Doe het op een speelse manier. Misschien kunt u er een leuk zakgeldcontract bij maken, dat u allebei ondertekent.

Doe het spelenderwijs

Kinderen vinden het altijd leuk om iets te verdienen. Knutsel samen een klusjeskaart, met daarop kleine klusjes in huis. Denk aan de tafel helpen afruimen of een week lang hun eigen bed opmaken. Voor ieder klusje krijgen ze een klein bedrag, bijvoorbeeld € 0,10. Spreek duidelijk af wat ze met dat geld mogen doen. Wordt het aan het zakgeld toegevoegd of gaat het de spaarpot in?

Koop een leuke spaarpot

Wil uw kind iets duurs kopen? Dan zit er maar een ding op: sparen. Dat kan soms even duren, daarom kunt u het sparen maar beter aantrekkelijk maken voor uw kind. Bijvoorbeeld met een vrolijke spaarpot. Ga samen met uw kind op zoek naar een leuk exemplaar. Misschien is een doorzichtige een goed idee. Wie houdt er nou niet van om zijn kapitaal te zien groeien?

Ook als uw kind geen concreet spaardoel heeft, is het belangrijk om te leren sparen. Geld voor verjaardagen, rapporten of een extraatje van opa en oma zijn heel geschikt om opzij te zetten. In een spaarpot, of op een spaarrekening.

Lenen mag

Uw kind geld lenen is niet altijd fout. Het is een goede manier om te leren begrijpen dat wanneer hij of zij iets leent, het ook moet worden terugbetaald. Net als later bij een hypotheek of studieschuld. Help uw kind met een overzichtelijk terugbetaalplan. Zet hij elke maand iets van zijn spaargeld opzij? Of is hij al oud genoeg voor een bijbaantje?

Ga in gesprek

Probeer thuis open over geld te praten. Vertel bijvoorbeeld over uw eigen spaardoelen, of over de fouten die u heeft gemaakt en wat u ervan heeft geleerd. In welke reclame bent u getrapt? Of van welke impulsaankoop heeft u enorm veel spijt? Uw kind hoeft natuurlijk niet alles te weten, maar het kan er wel voor zorgen dat hij of zij zich gemakkelijk genoeg voelt om ook open over geld te praten.

Lees meer over sparen voor uw kind

Delen via