Zo helpt u uw kind bij de verleidingen van apps

kinderen tablet
Er zijn duizenden gratis apps. Waardoor uw kind tal van spelletjes kan spelen. Maar welke afspraken heeft u gemaakt met uw kind over in app aankopen? En weten ze wel wat dat is?

Volgens het CBS had 98,9% van de 12 tot 25 jarige Nederlanders eind 2018 een mobiele telefoon en 74,4% een tablet. Heel veel Kinderen hebben dus toegang tot tienduizenden apps. Veelal gratis. Hoe zit dat bij uw kind(eren)? In deze apps liggen er soms verleidingen op de loer om uw kind over te halen tot aankopen. We geven u wat tips over hoe u hier mee om kunt gaan.

Wat zijn in app aankopen?

Een in app aankoop, is een mogelijkheid om in een gratis app tóch aankopen te doen. Bijvoorbeeld om extra levens of spullen te kopen. Als uw kind heel fanatiek in een spelletje zit, het doel bijna bereikt is en voor € 0,89 haalbaar, dan is de verleiding erg groot om deze aankoop te doen.

Hoe leert u uw kind hiermee omgaan?

U kunt uw kind verbieden om deze apps te downloaden. Alleen leert u uw kind er dan niet mee om te gaan. Verleidingen zijn overal, dus het is vooral belangrijk dat u er met uw kind over in gesprek gaat. Leg uit dat als bedrijven iets gratis aanbieden, hier vaak een reden voor is. Dat bedrijven ook geld moeten verdienen. En dat wanneer ze alles gratis weggeven, het bedrijf niet kan bestaan. Dus dat ze uw kind proberen over te halen tot aan aankoop.

Bewust aankopen

Het kan natuurlijk ook zijn dat uw kind niet per ongeluk op de aankoopknop duwt, maar bewust een gedeelte van het zakgeld wil uitgeven. Dan is het goed om hier samen duidelijke afspraken over te maken. De aankopen worden -zolang uw kind minderjarig is- van uw bankrekening afgeschreven. Spreek samen af:

  • Of uw kind online aankopen mag doen van zakgeld.
  • Hoeveel geld er mag worden uitgegeven.
  • Of uw kind moet overleggen voordat een aankoop wordt gedaan.

Maakt zichtbaar wat uw kind uitgeeft

Mag uw kind aankopen doen voor een bepaald bedrag? Zet twee aparte potjes neer. Bij voorkeur doorzichtig. Eén potje met de naam van uw kind. Eén potje met uw naam. Iedere keer als er een aankoop wordt gedaan, gaat het geld meteen uit het potje van uw kind naar uw potje. Laat de potjes ook bewust een langere periode staan. Zo blijft voor uw kind zichtbaar hoeveel geld er is uitgegeven.

Heeft u liever niet dat uw kind in app aankopen doen? Of Is uw kind nog te jong? Dan kunt u in app aankopen helemaal uitschakelen of een wachtwoord instellen via ‘ouderlijk toezicht’. Zo blokkeert u de mogelijkheid.

Meer tips?

Met het gratis* JongWijs pakket van RegioBank krijgen u en uw kind jaarlijks tips over geld. Uiteraard sluiten deze tips aan bij de leeftijd van uw kind. Zo leert uw kind stap voor stap met geld omgaan. U kunt ook ons tipsoverzicht bekijken. En wilt u meer weten over JongWijs? Dat kan natuurlijk ook.

Naar JongWijs

*Alleen pinnen in niet-eurolanden kan wat kosten.

Delen via

Lees meer over uw kind op de basisschool