Vergeten zakgeld te geven? Het zakgeldcontract helpt!

Vergeet u wel eens zakgeld te geven Het zakgeldcontract helpt!
Zakgeld wordt ook wel leergeld genoemd. Met zakgeld leren kinderen tenslotte omgaan met geld. Door te sparen, door geld uit te geven en door keuzes te maken. Hoe meer ervaringen ze opdoen, hoe meer kinderen leren over geld en alles wat daarbij komt kijken. Een prima onderdeel van de financiële opvoeding dus!

Maak samen afspraken

Bij het geven van zakgeld komt meer kijken dan iedere week of maand een geldbedrag geven. Het is belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken over zakgeld. Hoeveel geld krijgt uw kind, wat mag en wat moet uw kind van het geld doen en wat gebeurt er als u vergeet om het zakgeld te geven? Dit legt u allemaal samen met uw kind vast in een zakgeldcontract.

Zakgeldcontract

Welke onderdelen horen er in een zakgeldcontract thuis?

1. De dag

Bepaal op welke dag uw kind het zakgeld krijgt. Kies een rustig moment. Dus bijvoorbeeld niet tijdens de ‘ochtendspits’. Dan is de kans dat u het vergeet bijzonder groot. Tip: zet een herinnering in uw digitale agenda. Zo krijgt u automatisch een berichtje dat het weer tijd is voor zakgeld.

2. Het bedrag

Vindt u het lastig om de hoogte van het zakgeld te bepalen? Vraag eens bij andere ouders van klas- of leeftijdgenoten wat zij geven. Kijk vooral ook naar uw eigen portemonnee. Wat is haalbaar en waar voelt u zich goed bij?

3. Waar moet uw kind rekening mee houden?

Vindt u het belangrijk dat uw kind spaart van het zakgeld? Of worden er ook verjaardagscadeautjes van betaald? Het is belangrijk om goed af te spreken wat uw kind allemaal van het zakgeld doet. Dan kan dit geld meteen opzij worden gezet. En is duidelijk wat er overblijft.

4. Wat mag uw kind met het zakgeld doen?

Uiteindelijk is zakgeld natuurlijk leergeld. Dus uw kind mag het geld ook uitgeven. Het geeft zelfvertrouwen om eigen aankopen te doen. En mocht de aankoop achteraf toch tegenvallen, dan is dat zo. Grote kans dat uw kind de volgende keer extra goed nadenkt.

5. Zakgeld vergeten

Uit onderzoek blijkt dat ouders meer dan regelmatig vergeten om het zakgeld te geven. Maak daarom ook afspraken wat er gebeurt als u het toch vergeet. Denk bijvoorbeeld aan een kwartiertje langer opblijven of een keertje niet mee hoeven helpen met een huishoudelijk klusje.

6. Handtekening

Als alle afspraken op papier zijn gezet, dan volgt het 'officiële' moment. U en uw kind zetten allebei een handtekening onder het contract. Dat geeft waarde aan de afspraken en maakt alles definitief. Bewaar het contract op een afgesproken plek.

Jaarlijks opnieuw rond de tafel

Plan ieder jaar opnieuw een gesprek over zakgeld. Dit kan rond de verjaardag van uw kind zijn, rond Oud & Nieuw of met de start van een nieuw schooljaar. Kijk samen hoe het afgelopen jaar is gegaan en maak nieuwe afspraken. Zo blijft u in gesprek met uw kind over geld.

Uw Zelfstandig Adviseur geeft u graag meer tips om uw kind te leren met geld om te gaan.

Lees meer over zakgeld geven aan uw kind

Delen via