Kind naar de brugklas: wat kost het?

Laptop, agenda, rekenmachine: als uw kind naar de middelbare school gaat, moet er van alles worden aangeschaft. Dit kost het (ongeveer). 

We beginnen maar meteen met het goede nieuws: het lesgeld en de meeste schoolboeken en lesmaterialen voor de middelbare school zijn gratis. Maar er zijn natuurlijk wel dingen die u zelf moet aanschaffen. We zetten het belangrijkste voor u op een rij.

Laptop: gemiddeld € 500

Scholen gebruiken steeds vaker digitaal lesmateriaal in plaats van studieboeken. Logisch ook, want we werken allemaal vaker digitaal. Grote kans dus, dat de school u vraagt om een laptop aan te schaffen voor uw brugklasser. Soms geven ze ook door welk merk en type hun voorkeur heeft.

U bent trouwens niet verplicht om een laptop aan te schaffen. Maar andersom is de school ook niet verplicht om er gratis eentje aan te bieden. Stapt de school over van schoolboeken naar digitaal lesmateriaal? Dan moet de school dit wel faciliteren, al mogen ze u wel om een vrijwillige bijdrage vragen.

Schoolspullen: ongeveer € 200

Schooltas, grafische rekenmachine, agenda, passer, geodriehoek, etui, pennen, kaftpapier, schriften. Alles bij elkaar telt het lekker op. Voor de rekenmachine geeft de school vaak richtlijnen, de rest kunt u zelf bij elkaar sprokkelen. Het voordeel: als uw kind een beetje zuinig is gaan de meeste spullen een hele schoolcarrière mee.

Wilt u op de schoolspullen besparen? Zoek dan naar tweedehandsjes, of ga bijvoorbeeld voor een goedkope agenda en pimp hem samen tot een uniek exemplaar.

Fiets: gemiddeld € 250

Vaak is de middelbare school verder weg dan de basisschool. Een goede fiets met werkende verlichting is dan heel belangrijk. Ligt de school in een andere plaats? Dan is een e-bike ook een optie. Steeds meer scholieren kiezen daarvoor. Betekent wel dat u een stuk duurder uit bent: een e-bike kost rond de € 1500.

Reist uw kind naar school met de bus, tram of trein? Kijk dan eens wat een abonnement kost bij de specifieke (lokale) vervoerder. Dit is meestal zo rond de € 100 per maand.

Mobiele telefoon: gemiddeld € 500

Erbij horen is belangrijk, helemaal op de middelbare school. Grote kans dus dat uw kind nu écht die smartphone nodig heeft. En eerlijk is eerlijk: het is ook wel handig om uw kind altijd te kunnen bereiken. Bovendien staan roosters, huiswerk en cijferlijsten steeds vaker online – dus ook dát is een goede reden om er eentje aan te schaffen. Smartphones zijn er in alle merken en maten, met of zonder abonnement. Wat u ook kiest: zorg dat u goede afspraken maakt met uw tiener over gebruik, abonnementskosten en reparatiekosten.

Zakgeld: gemiddeld € 17 tot € 22 per maand

Hoeveel zakgeld uw kind krijgt, bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. Het Nibud geeft als richtlijn tussen de € 17 en € 22 per maand. U kunt natuurlijk ook even bij vrienden peilen wat zij hun kinderen geven. Ook hierbij geldt: spreek goed af met uw kind waar het zakgeld voor is. Moet hij of zij zelf het telefoonabonnement betalen, of is het puur voor af en toe een extraatje in de kantine?

Ook niet vergeten:

  • Gymspullen: gemiddeld € 50
  • Herbruikbare drinkfles: gemiddeld € 10
  • Bureau om huiswerk te maken: gemiddeld € 100

Tijd voor een eigen bankrekening?

De middelbare school is vaak een mooi moment om voor uw kind een eigen betaalrekening met betaalpas te openen. Bijvoorbeeld onze gratis* JongWijs-rekening. Met dit pakket leert uw kind wat slim sparen en verstandig uitgeven is. Dankzij de extra tips leert uw kind steeds zelfstandiger met geld omgaan.

Lees alles over JongWijs

Meer tips lezen?

Terug naar de overzichtspagina

* Alleen pinnen in landen buiten de EU kan wat geld kosten. Bekijk alle tarieven in de Tarievenwijzer Betalen .