Tariefgroepen Bespaarhypotheek

Wat is een tariefgroep?

Een tariefgroep vertelt wat de verhouding is tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je huis. Dat noemen we de schuld-marktwaardeverhouding.

Hoe hoger je hypotheek in vergelijking met de waarde van je huis, hoe meer risico wij lopen en hoe hoger je rente.

Maar andersom werkt het ook: hoe lager je schuld-marktwaardeverhouding, hoe lager ons risico is. Je betaalt dan een lagere rente.

Icoon van een bel

Tariefgroepen RegioBank Hypotheek

De tariefgroepen op deze pagina gelden alleen voor de RegioBank Bespaarhypotheek. Heb je geen RegioBank Bespaarhypotheek? Dan gelden er andere tariefgroepen.

Naar de tariefgroepen van de RegioBank Hypotheek

Welke tariefgroepen zijn er?

Voor de Bespaarhypotheek hebben we 5 tariefgroepen:

 • Een hypotheek met NHG
 • Een hypotheek zonder NHG, tot en met 60% van de marktwaarde
 • Een hypotheek zonder NHG, tot en met 80% van de marktwaarde
 • Een hypotheek zonder NHG, tot en met 90% van de marktwaarde
 • Een hypotheek zonder NHG, hoger dan 90​% van de marktwaarde

Je tariefgroep berekenen

Zo bereken je je tariefgroep: deel je hypotheek door de marktwaarde van je huis en vermenigvuldig dit met 100. Hieronder zie je een voorbeeld:

 • Je leent voor je huis (hypotheek) € 175.000
 • De marktwaarde van je huis is € 230.000

€ 175.000 / € 230.000 * 100 = 76%

Je hypotheek valt dan in de tariefgroep tot en met 80%.

Je energielabel en je hypotheekrente

Je hypotheekrente hangt ook af van het energielabel van je huis. De energiegroep geeft aan welke rente hoort bij jouw energielabel. Bij elke tariefgroep horen 3 energiegroepen:

 1. Energielabel A of beter
 2. Energielabel B
 3. Energielabel C of slechter

Goed om te weten

 • We kijken maandelijks (automatisch) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wat je energielabel is.
 • Je hypotheek valt ook in energiegroep C of slechter als er geen energielabel geregistreerd is of als je energielabel na 10 jaar verloopt.
 • Als je energielabel is verlopen, passen we je rente tijdens de rentevaste periode niet aan.

Heb je een Energiebespaarplan Plus bij je RegioBank Bespaarhypotheek?

Dan krijg je bij start van je hypotheek al de rente die hoort bij het toekomstige energielabel van je huis. Je hebt 2 jaar de tijd om je duurzame plannen uit te voeren. Wil je weten hoe het precies werkt en wat het betekent voor je hypotheekrente?

Lees meer over het Energiebespaarplan Plus bij je RegioBank Bespaarhypotheek

Je tariefgroep verlagen

Je hypotheek kan in een lagere tariefgroep komen als je (extra) aflost of als de waarde van je huis gestegen is. En je kunt in een andere energiegroep komen als je je huis energiezuiniger maakt voor een beter energielabel.

Automatisch een lagere rente als je aflost of je huis energiezuiniger maakt

Valt je hypotheek in een lagere tariefgroep omdat je aflost? Of valt je hypotheek in een hogere energiegroep, omdat je huis een beter energielabel heeft? Dan hoort daar een lagere rente bij. We passen je rente automatisch aan.

Meer over extra aflossen

Voorbeeld:

Je lost je hypotheek voor een deel af

 • Je hypotheek is € 320.000
 • De marktwaarde van je huis is € 350.000
 • Je hypotheek valt in de tariefgroep hoger dan 90%
 • Je huis heeft energielabel B

Je lost elke maand € 209 af. Na 2 jaar heb je € 5.016 afgelost. Vanaf 1 april valt je hypotheek in de tariefgroep t/m 90%. We passen je rente automatisch aan op 1 april. Het nieuwe maandbedrag schrijven we af op 1 mei.

Tariefgroep NHG Tariefgroep t/m 60% Tariefgroep t/m 80% Tariefgroep t/m 90% Tariefgroep > 90%
Energiegroep A of beter 3,89% 4,02% 4,20% 4,31% 4,47%
Energiegroep B 3,94% 4,07% 4,25% 4,36% 4,52%
Energiegroep C of slechter 3,99% 4,12% 4,30% 4,41% 4,57%

In bovenstaande tabel staan voorbeeldrentes. Dit zijn niet de actuele rentes van de Bespaarhypotheek. Hier vind je de actuele rentes.

Voorbeeld:

Je maakt je huis energiezuiniger

 • Je hypotheek is € 350.000
 • De marktwaarde van je huis is € 350.000
 • Het energielabel van je huis is C

Je maakt je huis energiezuiniger. Na 1,5 jaar ben je klaar en op 20 mei laat je je energielabel A registreren bij RVO. Dit controleren wij in juni. Dan passen we je rente automatisch aan op 1 juli. Het nieuwe maandbedrag schrijven wij af op 1 augustus.

Tariefgroep: Tariefgroep NHG Tariefgroep t/m 60% Tariefgroep t/m 80% Tariefgroep > 90%
Energiegroep A of beter 3,89% 4,02% 4,20% 4,47%
Energiegroep B 3,94% 4,07% 4,25% 4,52%
Energiegroep C of slechter 3,99% 4,12% 4,30% 4,57%

Marktwaarde van je huis aanpassen

Je kunt tijdens je rentevaste periode niet naar een lagere tariefgroep als de waarde van je huis gestegen is. Pas als je rentevaste periode afloopt, kun je vanaf 3 maanden voor de einddatum een nieuwe marktwaarde van je huis doorgeven. Je regelt dit gemakkelijk zelf in Mijn RegioBank of de RegioBank app.

Goed om te weten: om de waarde van je huis door te geven, heb je een recent WOZ-taxatieverslag of een recent taxatierapport nodig. Je hebt niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Soms heb je genoeg aan een Calcasa Desktop Taxatie. Dat is goedkoper en je hebt het rapport sneller in huis. De Calcasa Desktop Taxatie is niet altijd mogelijk, er gelden een aantal voorwaarden. Je kun bijvoorbeeld niet meer lenen dan 90% van de waarde van je huis. Let er goed op dat je een Desktop Taxatie bij Calcasa aanvraagt. We accepteren geen online taxatie (ook wel hybride of desktop taxatie) van andere aanbieders.

Meer over de martkwaarde van je woning

Kan je tariefgroep ook omhoog?

Ja, dat kan als we opnieuw kijken naar de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je huis. Geef je aan het einde van de rentevaste periode een lagere waarde van je huis aan ons door? Of vraag je een verhoging van je hypotheek aan? Dan kan je hypotheek in een hogere tariefgroep komen.

En kan je energiegroep ook omlaag?

In deze situaties kan je hypotheek in een lagere energiegroep terecht komen:

Je energielabel is verlopen
Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Daarom is het soms belangrijk dat je een nieuw definitief energielabel laat registreren. Bijvoorbeeld als je een nieuwe rentevaste periode kiest of je je hypotheek verhoogt. Laat je op die momenten geen nieuw energielabel registeren? Dan kan je hypotheek in de laagste energiegroep terechtkomen en krijg je de rente die daarbij hoort. In MijnOverheid zie je tot wanneer het energielabel van je huis geldig is.

Goed om te weten: eindigt de geldigheid van je energielabel tijdens je rentevaste periode? Dan veranderen we je rente tijdens die periode niet.

Je hebt je RegioBank Bespaarhypotheek met een Energiebespaarplan Plus afgesloten
In het Energiebespaarplan Plus leg je vast welke maatregelen je uitvoert voor een beter energielabel van je huis. Je krijgt meteen de rente die hoort bij het betere energielabel. Heb je het energielabel na 2 jaar nog niet gehaald? Dan passen we de hypotheekrente aan naar het rentepercentage dat hoort bij het energielabel van je huis op dat moment. Dat doen we op basis van de rentes die in je offerte of het renteaanbod staat.

Lees meer over het Energiebespaarplan Plus bij je RegioBank Bespaarhypotheek

Hypotheekrente en de belasting

Aanpassing van de hypotheekrente kan gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Gebruik je de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen. Zo voorkom je dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.

Naar je hypotheek en de belasting