Stappenplan energiezuinig huis

Besparen op uw energiekosten, wie wil dat nu niet. Wist u dat u vaak wel tot 35% hierop kunt besparen? Zo houdt u elke maand geld over en u geniet van meer wooncomfort. Lekker warm in de winter en aangenaam koel in de zomer. Een energiezuiniger huis: waar begint u? Met dit stappenplan maakt u alvast een goede start.

In 3 stappen energie besparen

  1. Zo checkt u of u energie kunt besparen
  2. Zo betaalt u de investering
  3. Schakel hulp in

Stap 1: Zo checkt u of u energie kunt besparen

Wat is Slimwoner?

Slimwoner is een initiatief van Natuur & Milieu. We sponsoren dit online platform omdat we graag verder kijken dan uw hypotheek. Want besparen op uw maandlasten kan niet alleen door een lagere rente. Maar ook door uw energieverbruik te verlagen.

Dit doet Slimwoner:

  • Geeft onafhankelijk advies over energie besparen.
  • Neemt u regelwerk uit handen.
  • Heeft een goed netwerk van bedrijven die helpen met energie besparen. Tegen een goede prijs.

De woningtest op slimwoner.nl helpt u om in 5 minuten te checken welke energiebesparende maatregelen u in uw huis kunt treffen. En hoeveel u daarmee bespaart. U vult uw postcode en huisnummer in. Daarna worden uw gegevens opgehaald uit het Kadaster. Het is handig om uw energierekening erbij te houden, want uw verbruik moet u tijdens de test invullen. Kunt u uw rekening niet vinden of weet u het verbruik van uw nieuwe huis niet? Geeft niet. De test vult dan  een gemiddelde in.

Het resultaat van de test

De woningtest laat u zien welke energiebesparende maatregelen voor uw huis geschikt zijn. Er wordt rekening gehouden met de investeringskosten van die maatregelen en de terugverdientijd. Het is alleen een indicatie. Wilt u weten wat het u precies kost en oplevert? Dan kunt u meteen een vrijblijvende offerte aanvragen.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de test? Ga naar uw adviseur. Hij helpt u graag.

Doe de woningtest

Stap 2: Zo betaalt u de investering

Soms moet u wat in uw huis investeren om energie te kunnen besparen. Bijvoorbeeld zonnepanelen, een zuinige cv-ketel of isolatie. Hoe betaalt u dat dan?

Met spaargeld

Heeft u wat spaargeld achter de hand? Dat is verstandig. Maar is het ook verstandig om dat te gebruiken voor het energiezuinig maken van uw huis? Met de bufferberekenaar op Nibud.nl rekent u snel uit of u voldoende spaargeld heeft.

Met uw hypotheek

Gaat u een huis kopen? En wilt u dat meteen energiezuiniger maken? Dan kunt u tot € 9.000 extra lenen. Het totaalbedrag mag alleen niet meer zijn dan 106% van de marktwaarde van uw nieuwe huis. Er gelden nog een paar voorwaarden. Uw adviseur kan u er alles over vertellen.

Met een energiebespaarlening

Als u wilt investeren in uw huis, kunt u een speciale lening gebruiken: de energiebespaarlening. Dat is een initiatief van het Nationaal Energiebespaarfonds. Kijk op ikinvesteerslim.nl of u hiervoor in aanmerking komt.

Met een subsidie of duurzaamheidslening

Veel gemeentes bieden subsidies voor het energiezuinig maken van uw huis. Check op energiesubsidiewijzer.nl hoe het in uw gemeente is geregeld.

Door huur of huurkoop

Bij sommige leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen of cv-ketels kunt u ook huren of huurkopen.

U hoeft dan geen grote investering te doen en profiteert direct van lagere maandlasten. En alles wordt voor u geregeld: installatie, reparatie en de verzekering. Op slimwoner.nl leest u meer over het huren van zonnepanelen.

Stap 3: Schakel hulp in

Heeft u elke stap gezet? Dan bent u al een stuk wijzer. Heeft u nog vragen? Geen probleem. Neem de gegevens van de woningtest mee naar uw Zelfstandig Adviseur. Hij helpt u graag verder.

Zoek een adviseur bij u in buurt

Meer over duurzaamheid

Wilt u ook duurzaam en energiezuinig wonen?
Bekijk de mogelijkheden