Zonnepanelen

Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Dat is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. U kunt bijvoorbeeld zonnepanelen kopen, huren of delen met anderen. We hebben één en ander voor u op een rijtje gezet.

Voor - en nadelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u zelf energie op, zonder CO2-uitstoot. Goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Nu helemaal: de afgelopen vijf jaar is de prijs van zonnepanelen met 25% gedaald.

Voordelen

  • Zonnepanelen leveren geld op.
  • Goed voor het milieu, want u stoot geen CO2 uit.
  • Geen last van wisselende energieprijzen.
  • Leveren u zonnepanelen meer energie op dan u verbruikt? Dan krijgt u aan het eind van het jaar geld terug van uw energieleverancier.

Nadelen

  • Zonnepanelen zijn nog steeds een behoorlijke investering, het duurt ongeveer 9 jaar voordat de panelen zichzelf hebben terugverdiend.
  • Zonnepanelen slijten en wekken steeds wat minder energie op.
  • Niet iedereen vindt het een mooi gezicht, panelen op een dak. Tip: als u kiest voor zonnepanelen delen, liggen ze niet op uw eigen dak, maar op het dak van een groot gebouw in de buurt.

Wilt u profiteren van de zon?

Op slimwoner.nl/regiobank kunt u de zonnewijzertest doen. U ziet dan meteen of kopen, huren of het delen van zonnepanelen interessant voor u is.

Doe de test

Wat kosten zonnepanelen?

Wilt u zonnepanelen kopen om zonne-energie op te wekken? Hier is een eenmalige investering voor nodig: een gemiddelde zonne-installatie met 10 panelen kost zo’n € 4.400. Na ongeveer 9 jaar heeft u dit terugverdiend.

Lees meer over de financiering van zonnepanelen en andere energiebeparende maatregelen.

Subsidie zonnepanelen

Bij sommige gemeentes kunt u subsidie krijgen voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook kunt u de btw meestal terugkrijgen, wat al snel € 750 per jaar kan schelen. Op de site van Milieu Centraal leest u hoe dit precies werkt en wat de voorwaarden zijn.

Zonnepanelen huren

Lijken zonnepanelen u wel wat, maar ziet u een grote investering niet zitten? Dan kunt u zonnepanelen huren, bijvoorbeeld via Slimwoner.nl. De besparing op uw energiekosten is vaak hoger dan de huurprijs van de zonnepanelen, waardoor u meteen geld overhoudt. Een extra voordeel: als u ze huurt, wordt het onderhoud meestal geregeld door de verhuurder.

Bevalt de zonne-energie goed en wilt u de panelen liever kopen? Vaak is dat geen probleem en kunt u ze voor een schappelijke prijs overkopen. En bevallen de panelen niet? Dan kunt u de panelen weg laten halen en de huur stoppen. Houd wel rekening met een opzegtermijn en eventuele kosten voor het verwijderen van de panelen.

Heeft u een huurhuis?

Ook als u een huurhuis heeft, kunt u vaak zonnepanelen laten plaatsen. U moet dan wel toestemming van de verhuurder hebben. De verhuurder wordt meestal eigenaar van de zonnepanelen. 

Zonnepanelen delen

Het kan zijn dat uw dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Of dat u zonnepanelen op uw dak geen mooi gezicht vindt. Dan kunt u zonnepanelen delen. U profiteert dan van de panelen op een ander dak, bijvoorbeeld op een school of kantoor in de buurt. De besparing is vaak wel wat lager dan als u zonnepanelen koopt, maar u heeft ook minder investeringskosten. Andere voordelen van zonnepanelen delen:

  • Geen grote investering nodig
  • U begint meteen met besparen
  • Geen gedoe als u gaat verhuizen

Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruikt u de zon om uw tapwater te verwarmen en voorkomt u veel CO2-uitstoot. Goed voor het milieu dus. Ook kunt u de boiler aansluiten op uw centrale verwarming. Dat wordt een zonneboilercombi genoemd. Met een zonneboilercombi bespaart u gemiddeld zo’n 50% op uw kosten voor warm water*. Tip: u kunt subsidie krijgen als u een zonneboiler koopt. Benieuwd of uw huis geschikt is voor een zonneboiler? Op Slimwoner.nl leest u hier meer over.

*Bron: Natuur en Milieu

RegioBank en Slimwoner

Uw woonlasten verlagen? We denken graag met u mee en kijken dan verder dan uw hypotheek. Bijvoorbeeld hoe uw energieverbruik omlaag kan. Daarom werken we samen met Slimwoner. Slimwoner is een initiatief van Natuur & Milieu. Dit online platform geeft onafhankelijk advies over energie besparen en helpt u om er echt mee aan de gang te gaan. Bovendien heeft Slimwoner een uitgebreid netwerk van bedrijven die tegen een eerlijke prijs helpen met energie besparen. En wij helpen u graag met de financiering van uw aanpassingen.

Recht op subsidie

Duurzaam wonen? Check van tevoren of u subsidie kunt krijgen voor de aanpassingen.
Check de subsidies.

Meer over duurzaamheid

Wilt u ook duurzaam en energiezuinig wonen?
Bekijk de mogelijkheden.