Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Er zijn subsidies beschikbaar voor de verduurzaming van uw woning. Hieronder leest u meer over de verschillende subsidies en verduurzamingsmogelijkheden waarmee u aanspraak kunt maken op een subsidie.

Waarom subsidie voor energiebesparende maatregelen?

De overheid stimuleert het initiatief dat steeds meer Nederlandse huizen energiezuiniger worden. Zo besparen we tenslotte energie en verminderen we de CO2-uitstoot. Dat is weer goed voor het milieu. Daarom draagt de overheid graag een steentje bij.

Subsidie om uw huis te verduurzamen

Er bestaan subsidies voor verschillende energiebesparende maatregelen, van subsidies voor het aanleggen van een groen dak tot subsidies voor zonnepanelen.

 • Als u een koopwoning heeft kunt u een ISDE-subsidie aanvragen
  Met deze subsidie kunt u uw woning laten isoleren, een zonneboiler of warmtepomp kopen of uw woning laten aansluiten op het warmtenet. U moet dan wel zelf in het huis wonen.
 • Subsidie voor zonnepanelen
  Door de snelle terugverdientijd van zonnepanelen en de vele andere financieringsmogelijkheden, zijn er bijna geen subsidies voor zonnepanelen meer te vinden. Wel kunt u kijken naar een duurzaamheidslening of energiebespaarlening. Beide leningen kunt u vaak tegen lage rente bij uw gemeente aanvragen.
 • Subsidie voor een groen dak
  Ook voor het aanleggen van een groen dak kunt u een subsidie aanvragen bij de gemeente. U ontvangt dan gemiddeld 25 subsidie per m2. Op hetgroeneloket.nl kunt checken welke subsidies voor een groen dak er beschikbaar zijn in uw gemeente. U ontvangt daarnaast 15% korting als u voor 30 september 2022 een aanlegset bestelt.
 • Lokale subsidies bij uw gemeente
  In verschillende gemeentes kunt u subsidie krijgen op bijvoorbeeld vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Wilt u alleen een overzicht van de subsidies voor isolatie in uw gemeente? Kijk dan op de website van de gemeente waar u woont. U leest daar ook hoe u de subsidie kunt aanvragen.

Subsidiecheck voor verduurzaming van uw woning

Check welke subsidies en aantrekkelijke leningen er zijn om uw huis energiezuiniger te maken. Op energiesubsidiewijzer.nl vindt u een overzicht van alle subsidies, leningen en andere regelingen. U ziet precies wat er mogelijk is bij bijvoorbeeld de Rijksoverheid, provincie of gemeente.

Een extra hypotheek bij energiebesparende maatregelen

Komt u niet in aanmerking voor een subsidie of heeft u meer financiering nodig? Check dan of u extra hypotheek kunt krijgen. Bij RegioBbank kunt u namelijk een aantal bespaaroplossingen laten meefinancieren in uw hypotheek . Zo kunt u uw hypotheek verhogen tot maximaal 106% van de woningwaarde ná de verbouwing.

Een goed begin voor de verduurzaming: Uw woning isoleren

Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw woning, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan is het isoleren van de muren, vloeren, ramen of het dak vaak een goede eerste stap. Hier ontsnapt namelijk veel energie die u kunt besparen. Voor het isoleren van uw huis kunt u vaak ook subsidie aanvragen.

Meer weten over duurzaam wonen?

Wilt u meer weten over energiebesparende maatregelen zoals gasloos wonen, isoleren of het aanleggen van een groen dak? Bekijk onze artikelen over duurzaam wonen.

Meer weten over belangrijke financiële zaken?

Wilt u meer weten over de financiering van energiebesparende maatregelen of over andere belangrijke financiële zaken? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

Maak een afspraak

Meer lezen

De financiering van uw woning verduurzamen

Uw energielabel verbeteren

Alles over duurzaam wonen