Stappenplan duurzaam wonen

Met een energiezuinig huis bespaart u tot wel 35% op uw energiekosten. Ook woont u in een comfortabel huis, dat ‘s winters warm blijft en ‘s zomers koel is. Met deze stappen ontdekt u of verduurzamen ook haalbaar is voor u, wat de kosten zijn en hoe u de financiering regelt.

Bij RegioBank doen we ons best voor een beter milieu voor u, uw kinderen en uw kleinkinderen. We vinden dat we klimaatverandering zoveel mogelijk moeten tegengaan. Daarom helpen we u graag om energiezuiniger te wonen.

Wat is een energiezuinig huis?

In een duurzaam huis verbruikt u relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van de woning. Dat is goed voor uw portemonnee én het milieu. Dubbele beglazing en isolatie van muren en vloeren zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Vooral als u een oud huis energiezuinig maakt, zult u dat terugzien op uw energierekening. Is uw huis al goed geïsoleerd? Dan kunt u een stapje verder gaan en zelf energie opwekken. Zonnepanelen op het dak of een warmtepomp in de tuin zorgen namelijk óók voor een lagere energierekening.

Stap 1: Check hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken

Er zijn allerlei manieren om uw huis duurzaam te verwarmen of te koelen. Benieuwd welke maatregelen u kunt treffen voor een energiezuinig huis? Met de verbetercheck op verbeterjehuis.nl weet u in enkele minuten welke maatregelen u kunt treffen om uw huis energiezuinig te maken, hoeveel ze kosten en hoeveel energie u ermee bespaart.

Zo werkt de check:

 • Vul enkele gegevens in over uw huis (zoals type, bouwjaar, woonoppervlakte) en uw gezinssamenstelling (met hoeveel personen u woont).
 • Op basis van het type woning en het bouwjaar wordt vooringevuld hoe de verwachte isolatie is en welk soort glas aanwezig is (dubbel, HR++, drievoudig). Deze waarden kunt u aanpassen als u de isolatie bijvoorbeeld al aangepakt heeft.
 • Vul uw energiekosten in (vanaf uw energierekening) of houd het verwachte verbruik aan.
 • De verbetercheck geeft aan hoe goed uw huis geïsoleerd is en welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen in uw huis. Met daarbij de investering, subisidie (indicatie) en besparing per jaar.

  Heeft u hulp nodig bij het invullen van de test? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag op weg.

  Stap 2: Bekijk hoe u het energiezuiniger maken van uw huis kunt financieren

  U weet nu welke maatregelen u kunt nemen om uw huis energiezuiniger te maken. Ook weet u wat de verwachte kosten zijn. Maar weet u ook hoe u die maatregelen gaat financieren? Er zijn meerdere mogelijkheden:

  • Gebruik uw spaargeld (maar gebruik niet alles; zorg wel voor een buffer)
  • Een extra hypotheek (met extra hypotheekruimte voor het verduurzamen van uw huis)
  • Uw huidige hypotheek verhogen
  • Een lening, bijvoorbeeld de Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening

  Tip: bekijk of u subsidie kunt krijgen. Gemeenten steunen vaak hun inwoners bij het energiezuiniger maken van hun huis.

  Meer over de financieringsmogelijkheden

  Kies voor huur of huurkoop als bovenstaande vormen van financiering niet haalbaar zijn

  Zijn bovenstaande tips financieel niet haalbaar? Dan is huren of huurkopen misschien een goed alternatief. U hoeft dan geen grote investering in een keer te doen, maar spreidt de kosten. Bovendien regelt de aanbieder voor u de installatie, reparatie en verzekering van de energiebesparende maatregel(en).

  Stap 3: Vraag advies over het energiezuinig maken van uw huis

  Als u de eerste twee stappen heeft gevolgd, bent u al een stuk wijzer. Heeft u nog vragen over de financiering van het energiezuinig maken van uw huis? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag verder. Neem de resultaten van de verbetercheck mee naar het gesprek.

  Maak vrijblijvend een afspraak

  Meer lezen

  Checklist huis verbouwen

  Inspiratie: bekijk duurzame huizen

  Alles over duurzaam wonen