Maak je huis inbraakproof

Wist je dat de meeste woninginbraken overdag plaatsvinden? Ook de manier van binnendringen is vaak heel simpel, bijvoorbeeld gewoon via een open raam. Hoe kun je voorkomen dat je de dupe wordt van een gelegenheidsdief?

Vaak zijn het de kleine dingen die ervoor zorgen dat een inbreker kiest voor je woning. Gelukkig is daar gemakkelijk iets aan te doen, zonder dat het je veel geld kost.

Vijf tips voor een inbraakproof huis

1. Kies voor lage beplanting

Hoge planten die het huis omringen, maken het een stuk gemakkelijker om ongezien in te breken. Kiezen voor lage beplanting die het huis zichtbaar maakt vanaf de straatkant is dan ook veiliger.

Tip: zorg voor buitenverlichting, bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor. Zo is je huis ook in het donker goed zichtbaar.

2. Waardevolle spullen uit het zicht

Zorg ervoor dat je waardevolle zaken als smartphones, portemonnees of laptops altijd uit het zicht legt. Juist deze kleine en makkelijk mee te nemen items zijn diefstalgevoelig. Wees ook voorzichtig met je sleutels: leg ze uit het zicht, doe er nooit een adreslabel aan en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten.

3. Wapen je tegen cilindertrekken

Goede sloten zijn een belangrijk wapen tegen diefstal. Zo maakt een goed slot het zogenoemde 'cilindertrekken' onmogelijk. Dit is een techniek waarbij de cilinder die uit het slot steekt eruit wordt getrokken. Vraag bij het kopen van sloten na in hoeverre deze voldoen aan de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

4. Langer weg? Zorg voor een ‘bewoond huis’

Ga je langer weg, vraag dan je buren of ze je huis er bewoond uit willen laten zien. Een stapel post of gordijnen die de hele dag dicht blijven maakt het voor inbrekers aantrekkelijker om hun slag te slaan. Met hulp van je buren kun je het huis eruit laten zien alsof je gewoon thuis bent. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat je buren op je huis letten tijdens je afwezigheid.

Tip: zet niet op social media dat je op vakantie gaat of bent.

5. Home automation

Wil je je buren niet lastig vallen? Geen nood. Met de techniek van vandaag kun je op afstand je huis een bewoonde indruk geven. Bijvoorbeeld met een app waarmee je het licht op afstand bedient. Of het geluidssysteem waarmee je tijdens de vakantie thuis muziek uit de speakers laat komen. Een meer traditionele lamp met tijdschakelaar voldoet uiteraard ook.

Kort weg? Wees ook dan alert

De meeste inbrekers hebben geen wekenlange voorbereiding, op zoek naar geschikte woningen om in te breken. Het komt vaker voor dat ze met licht gereedschap door de wijk struinen, op zoek naar de kans van het moment. Dus ook als je even weggaat voor bijvoorbeeld een boodschap, geldt: doe alle deuren op slot en sluit je ramen.

Test je kennis over inbraakpreventie

Wil je weten wat de motieven van inbrekers zijn en hoe zij te werk gaan? Test je kennis over inbraak en beveiliging.

Tip: merk waardevolle spullen

Markeer waardevolle spullen met jenaam en adres en maak er foto’s van. Hiermee voorkom je geen inbraak. Wel zorgt het ervoor dat er geen onduidelijkheid bestaat over het eigenaarschap. Vat de politie de dader in zijn kraag, dan heb je sluitend bewijs dat het je spullen zijn. Ook is de informatie handig bij het eventueel claimen van gestolen waar op de inboedelverzekering.

Overzicht inbraken in je wijk

De politie houdt de inbraken per buurt bij. Je kunt opzoeken welke meldingen er in je omgeving zijn geweest op deze politiewebsite. Ook staat er aanvullende informatie bij, zoals de wijkagenten die actief zijn in de buurt.