Maak uw huis inbraakproof

Wist u dat de meeste woninginbraken overdag plaatsvinden? Ook de manier van binnendringen is vaak heel simpel, bijvoorbeeld gewoon via een open raam. Hoe kunt u voorkomen dat u de dupe wordt van een gelegenheidsdief?

Vaak zijn het de kleine dingen die ervoor zorgen dat een inbreker kiest voor uw woning. Gelukkig is daar gemakkelijk iets aan te doen, zonder dat het u veel geld kost.

Vijf tips voor een inbraakproof huis

1. Kies voor lage beplanting

Hoge planten die het huis omringen, maken het een stuk gemakkelijker om ongezien in te breken. Kiezen voor lage beplanting die het huis zichtbaar maakt vanaf de straatkant is dan ook veiliger.

Tip: zorg voor buitenverlichting, bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor. Zo is uw huis ook in het donker goed zichtbaar.

2. Waardevolle spullen uit het zicht

Zorg ervoor dat u waardevolle zaken als smartphones, portemonnees of laptops altijd uit het zicht legt. Juist deze kleine en makkelijk mee te nemen items zijn diefstalgevoelig. Wees ook voorzichtig met uw sleutels: leg ze uit het zicht, doe er nooit een adreslabel aan en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten.

3. Wapen u tegen cilindertrekken

Goede sloten zijn een belangrijk wapen tegen diefstal. Zo maakt een goed slot het zogenoemde 'cilindertrekken' onmogelijk. Dit is een techniek waarbij de cilinder die uit het slot steekt eruit wordt getrokken. Vraag bij het kopen van sloten na in hoeverre deze voldoen aan de richtlijnen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

4. Langer weg? Zorg voor een ‘bewoond huis’

Gaat u langer weg, vraag dan uw buren of ze uw huis er bewoond uit willen laten zien. Een stapel post of gordijnen die de hele dag dicht blijven maakt het voor inbrekers aantrekkelijker om hun slag te slaan. Met hulp van uw buren kunt u het huis eruit laten zien alsof u gewoon thuis bent. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat uw buren op uw huis letten tijdens uw afwezigheid.

Tip: zet niet op social media dat u op vakantie gaat of bent.

5. Home automation

Wilt u uw buren niet lastig vallen? Geen nood. Met de techniek van vandaag kunt u op afstand uw huis een bewoonde indruk geven. Bijvoorbeeld met een app waarmee u het licht op afstand bedient. Of het geluidssysteem waarmee u tijdens de vakantie thuis muziek uit de speakers laat komen. Een meer traditionele lamp met tijdschakelaar voldoet uiteraard ook.

Kort weg? Wees ook dan alert

De meeste inbrekers hebben geen wekenlange voorbereiding, op zoek naar geschikte woningen om in te breken. Het komt vaker voor dat ze met licht gereedschap door de wijk struinen, op zoek naar de kans van het moment. Dus ook als u even weggaat voor bijvoorbeeld een boodschap, geldt: doe alle deuren op slot en sluit uw ramen.

Test uw kennis over inbraakpreventie

Wilt u weten wat de motieven van inbrekers zijn en hoe zij te werk gaan? Test uw kennis over inbraak en beveiliging.

Tip: merk waardevolle spullen

Markeer waardevolle spullen met uw naam en adres en maak er foto’s van. Hiermee voorkomt u geen inbraak. Wel zorgt het ervoor dat er geen onduidelijkheid bestaat over het eigenaarschap. Vat de politie de dader in zijn kraag, dan heeft u sluitend bewijs dat het uw spullen zijn. Ook is de informatie handig bij het eventueel claimen van gestolen waar op de inboedelverzekering.

Overzicht inbraken in uw wijk

De politie houdt de inbraken per buurt bij. U kunt opzoeken welke meldingen er in uw omgeving zijn geweest op deze politiewebsite. Ook staat er aanvullende informatie bij, zoals de wijkagenten die actief zijn in de buurt.