Uw huis zo veilig mogelijk maken
Uw huis moet een veilige plek zijn waar u tot rust kunt komen. Maar weet u hoe u uw huis echt veilig kunt maken? Wij geven u graag wat tips.
Zo houdt u inbrekers buiten de deur
- Kies voor goedgekeurde sloten op uw ramen, deuren en (niet te vergeten) eventuele lichtkoepels.
- Trek de deur niet achter u dicht als u even boodschappen gaat doen, maar draai hem op slot. De meeste inbraken vinden tenslotte overdag plaats.
- Gaat u op vakantie? Zorg dan dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dat kunt u heel simpel doen door een paar lampen te laten branden vanaf een bepaalde tijd of een kop thee met een opengeslagen krant op tafel te leggen. Vraag de buren of ze de post met regelmaat van de deurmat willen halen.
Meer over uw huis inbraakproof maken
Zo maakt u uw huis brandveiliger
- Zorg dat u op elke verdieping een rookmelder bevestigt aan het plafond. Rookmelders zijn verplicht vanaf juli 2022 in iedere woning.
- Laat u de wasdroger of wasmachine wel eens draaien als u de deur uit bent? De brandweer raadt dit af. Opgehoopt stof in de machine kan in brand vliegen als het in contact komt met het hete verwarmingselement of bij kortsluiting. Reinig de filters regelmatig en stofzuig de ruimte om de machine heen.
- Verstop de router, modem of digitaal tv-kastje niet in een benauwd, stoffig hoekje. Deze apparaten hoeven natuurlijk niet vol in het zicht, maar zorg dat ze hun warmte kwijt kunnen.
- Vergeet de schoorsteenveger niet. Een van de meest voorkomende oorzaken van woningbrand is vuur in de schoorsteen door stoken. Het is simpel te voorkomen door ieder jaar een schoorsteenveger langs te laten komen. Gebruik daarnaast ook schoon en droog hout.
Zo beschermt u zich tegen koolmonoxide in huis
- Plaats koolmonoxidemelders die u tijdig waarschuwen als er koolmonoxide vrijkomt.
- Het giftige koolmonoxide (CO) komt vrij bij onvoldoende verbranding van gas of hout. Laat daarom jaarlijks uw CV-ketel of gaskachel controleren.
- Zorg voor voldoende ventilatie in huis.
Zo voorkomt u legionella
- Het gevaar van legionella, een bacterie die zich vermenigvuldigt als water langdurig stilstaat, zit in het inademen van kleine druppels. Spoel daarom alle leidingen zo'n twee minuten door bij terugkomst van vakantie. Voorkom hierbij verneveling door bijvoorbeeld de douchekop in een met water gevulde emmer te houden.
- Laat ook de tuinslag een paar minuten doorlopen voordat u gaat sproeien of uw kinderen onder de tuinsproeier laat spelen.
- Stel uw boiler, combiketel of geiser af op minimaal 60°C. De legionellabacterie heeft een optimale groeitemperatuur van ongeveer 37°C en sterft af bij temperaturen boven de 55°C.