Hulp bij het kopen van een huis


Je hebt een mooi huis op het oog. Maar het is nét iets te duur. Helaas heb je te weinig eigen geld of inkomen voor de hypotheek. Dan is er soms toch een oplossing. Bijvoorbeeld met een schenking of lening van je ouders of familie of met hulp van je gemeente of verkoper.

Hulp van ouders

Je familie mag helpen om je woning te financieren, door:

  • je een belastingvrije schenking te doen
  • je geld te lenen
  • hoofdelijk aansprakelijk te worden

Je zelfstandig adviseur kan samen met je deze mogelijkheden bekijken. Maak een afspraak voor meer informatie.

Een belastingvrije schenking voor je huis

Deze vrijstelling stond ook bekend als de jubelton. Deze vrijstelling bestaat vanaf 1 januari 2024 niet meer. Je kan misschien wél gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor een vrij te besteden doel. Op de site van de Belastingdienst lees je hoe hoog de bedragen zijn en welke voorwaarden hiervoor gelden.

Schenking gebruiken om hypotheekschuld af te lossen

Gebruik je de schenking om je hypotheekschuld deels af te lossen? Bij RegioBank kun je onbeperkt aflossen op je hypotheek met eigen geld. Je hoeft ons geen vergoeding hiervoor te betalen. Als je wilt weten of het verstandig is om af te lossen met eigen geld, bespreek dit dan eerst met je zelfstandig adviseur. Zo kan het slim zijn om een buffer te hebben voor onverwachte uitgaven. En het is goed om te weten dat extra of onbeperkt aflossen, gevolgen kan hebben voor je renteaftrek. Lees meer op Belastingdienst.nl

Lees meer over onbeperkt aflossen met eigen geld

Bovendien mag je jaarlijks bij een RegioBank hypotheek maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom per leningdeel aflossen, zonder dat je een vergoeding hoeft te betalen voor het renteverlies van de bank.

Een hypotheek of lening bij je ouders

Je kunt ook een lening afsluiten bij bijvoorbeeld je ouders voor het kopen van je huis of voor een verbouwing. Je moet dit tegen een marktconform rentepercentage doen. De rente die je betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Je hypotheekverstrekker houdt rekening met deze lening, zodat je niet te veel leent. Tip: Maak goede afspraken en leg deze vast bij een notaris. Het laatste wat je wilt, is een misverstand of zelfs ruzie. Zijn er bijvoorbeeld nog andere (klein)kinderen om rekening mee te houden? En wat gebeurt er als jullie relatie stukloopt? Of als een van jullie komt te overlijden? Van wie is het geleende geld en wie betaalt? Lees meer hierover op de site van de Belastingdienst.

Lees meer op Belastingdienst.nl

Mede hoofdelijke aansprakelijkheid van ouders

Heb je nu niet genoeg inkomen om je hypotheek rond te krijgen? Dan is de handtekening van (een van) je (schoon)ouders soms heel waardevol. Als zij meetekenen voor jouw hypotheek, kun je in sommige gevallen wel een hypotheek krijgen. Het is dan onder andere een voorwaarde dat je inkomen op termijn wél voldoende is om de hypotheek te dragen. Wat houdt het in het kort in?

  • We gaan ervan uit dat jijzelf elke maand de hypotheek betaalt.

  • Wij kunnen je ouders aanspreken om de maandlast of de hele schuld te betalen, wanneer jij dit zelf niet doet.

  • We berekenen de maximale hypotheek op basis van het inkomen dat je in de toekomst verwacht te bereiken. Dit inkomen moet je goed kunnen onderbouwen.

  • We geven in de bindende offerte aan hoe hoog jouw inkomen moet zijn om je ouders van de hypotheek af te halen.

  • We beoordelen of je ouders genoeg inkomen hebben om hun eigen woonlasten te betalen. En we kijken daarnaast of je ouders het deel van jouw maandbedrag kunnen betalen dat hoger is dan het bedrag dat je eigenlijk maximaal mag uitgeven aan je hypotheek volgens de geldende wet- en regelgeving.

  • De gegevens van je ouders worden ook getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

  • Wanneer je ouders aangesproken worden om de maandlast of de hele schuld te betalen, kan dit fiscale gevolgen hebben voor jou en voor je ouders.

Vraag een hypotheekadviseur of deze mogelijkheid past bij jouw situatie en bij die van je (schoon)ouders.

    Hulp bij huis kopen door gemeente of verkopende partij

    Heb je niet iemand in je omgeving die je kan helpen? Dan kan je gemeente je misschien helpen.

    Starterslening

    Voor starters op de woningmarkt bieden ruim 250 gemeenten een Starterslening aan. De Starterslening is een aanvullende lening bovenop je maximale hypotheek voor je eerste koophuis. Samen mogen ze niet hoger zijn dan 100% van de waarde van het huis. Hierover betaal je de eerste 3 jaar geen maandlasten. De voorwaarden verschillen per gemeente. Of jouw gemeente een Starterslening aanbiedt, vind je op de site svn.nl.

    Meer over de starterslening

    Koopgarant

    Met Koopgarant krijg je korting op de aankoopsom van je huis van de woningcorporatie of projectontwikkelaar die deze regeling aanbiedt. Je hebt de garantie dat de verkoper het huis weer van je terugkoopt als je verhuist. Doordat hij een deel (meestal rond de 30%) van de waardestijging krijgt, verdient hij vaak ook een deel van de korting weer terug. Op opmaat.nlvind je adressen van aanbieders en hun voorwaarden van koopgarant.

    Meer informatie over het kopen van een huis, met of zonder hulp

    Een eerste huis kopen

    Hypotheek afsluiten met een starterslening

    Woning kopen voor je kind

    Eerste huis kopen met een studieschuld