Nieuwbouwhuis kopen

Bent u van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Of twijfelt u nog tussen nieuwbouw of een bestaand huis? Goed om te weten: een nieuwbouwhuis kopen werkt nét even anders. Dit kunt u verwachten.

Bouwdepot

Een bouwdepot is een geblokkeerde spaarrekening. Op deze rekening staat het gedeelte van uw hypotheekbedrag dat u leent voor de bouw van uw nieuwe woning. Met dit geld kunt u bijvoorbeeld de aannemer betalen. Bij een nieuwbouwwoning heeft het bouwdepot een maximale looptijd van twee jaar, met onder bepaalde voorwaarden een uitloop van een jaar. 

Bouwrente

In uw bouwdepot zit dus vaak een behoorlijke som geld. U heeft recht op rente over dat bedrag. Vanzelfsprekend geldt: hoe lager het bedrag in uw bouwdepot is, hoe minder rente u ontvangt. Tegelijkertijd betaalt u ook hypotheekrente. Het rentepercentage over uw bouwdepot is gelijk aan die hypotheekrente. Heel fijn, want daardoor betaalt u alleen hypotheekrente over geld dat u al aan de verbouwing hebt besteed. 

Overige kosten

Een groot voordeel van een nieuwbouwhuis is dat u geen overdrachtsbelasting betaalt (2% in 2020). U koopt uw huis ‘vrij op naam’. Daar staat tegenover dat u wel andere kosten heeft. Zo betaalt u onder meer inschrijfkosten voor het kadaster en bouwrente. En net als bij een bestaande woning bent u geld kwijt aan de notaris en hypotheekadviseur. Lees meer over de verschillen in kosten tussen bestaande woningen en nieuwbouw.

Overbruggingskrediet

Is uw nieuwe huis nog niet klaar, maar betaalt u al wel hypotheekkosten? Dan biedt het overbruggingskrediet misschien uitkomst. Dubbele lasten kunnen immers een behoorlijke aanslag op uw portemonnee zijn, zeker als het enkele maanden duurt. Met het overbruggingskrediet leent u de verwachte overwaarde van uw oude woning.

Check op gebreken

Is uw nieuwbouwwoning klaar voor oplevering? Mooi! Maar let op: bij het bouwen van een nieuwbouwwoning kunnen dingen misgaan. Inspecteer het huis daarom vóórdat u erin trekt samen met iemand van het bouwbedrijf of een onafhankelijk expert op eventuele gebreken.

Meer informatie over wonen en uw hypotheek

Uw eerste koophuis

Een ander huis kopen

Stappenplan Ander huis kopen

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.