Geen vast contract, tóch een hypotheek

Bent u zzp’er of heeft u een uitzendcontract? Ook als ondernemer of zonder vast contract kunt u bij RegioBank een hypotheek krijgen voor uw droomhuis. Welke mogelijkheden u precies heeft, hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw Zelfstandig Adviseur denkt graag met u mee en kan precies voor u berekenen wat u kunt lenen.

Berekening hypotheek voor zzp’er en ondernemer

De ene maand gaat het geweldig, de andere maand wat minder. Dat geldt tenminste voor veel zzp’ers en zelfstandig ondernemers met personeel. Om uw hypotheekbedrag te berekenen, kijken we daarom niet alleen naar uw behaalde resultaten.

Langer dan 3 jaar ondernemer

Werkt u al langer dan drie jaar voor uzelf? Dan kijken we voor het berekenen van uw maximale hypotheek naar uw gemiddelde resultaat of uw winstaandeel over de afgelopen drie boekjaren. Als u het laatste jaar minder heeft verdiend, dan gaan we uit van uw inkomen van het afgelopen jaar.

1 tot 3 jaar ondernemer

Ook als u pas één of twee jaar voor uzelf werkt, zijn er mogelijkheden. Onderbouw uw hypotheekaanvraag dan met jaarcijfers en een prognose. Uw prognose moet door uw administratiekantoor of een registeraccountant zijn opgesteld en onderbouwd. Vervolgens berekenen wij uw maximale hypotheek aan de hand van uw toetsinkomen.

Zzp’er en hypotheek met NHG

Ook als zzp’er kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Hiervoor moet u ten minste twaalf maanden als zelfstandige werken. Een andere voorwaarde is dat u drie aangiften van inkomstenbelasting laat zien. Heeft u nog geen drie jaar aangifte gedaan? Dan hebben we een prognose van uw inkomen nodig die door uw administratiekantoor of een registeraccountant opgesteld en onderbouwd is.

Meer over Nationale Hypotheek Garantie

Berekening van de hypotheek met een uitzendcontract

Werkt u via een bemiddelings- of uitzendbureau? Dan heeft u waarschijnlijk een uitzendcontract. Het uitzendbureau is dan uw werkgever. Om uw hypotheek te berekenen, hebben we van u de jaaropgaven van de afgelopen drie jaar nodig of een perspectiefverklaring van uw uitzendbureau. Daarmee kijken we niet alleen naar uw contract bij het uitzendbureau, maar ook naar uw opleiding, werkervaring, functie en vaardigheden. We behandelen uw contract met een perspectiefverklaring als een vast dienstverband. Dat betekent dat we voor de berekening van uw hypotheek uitgaan van het bruto jaarinkomen dat op uw werkgeversverklaring staat.

Voorwaarden perspectiefverklaring

Er zijn in Nederland uitzendorganisaties die een perspectiefverklaring uitgeven. Voor het aanvragen ervan gelden dan voorwaarden. Zo moet u vaak minimaal een jaar in dienst zijn bij het uitzendbureau waar u werkt.

Lees meer op perspectiefverklaring.nl

Uitzendcontract zonder perspectiefverklaring

Ook als u geen perspectiefverklaring krijgt, is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een hypotheek te krijgen. We kijken dan naar uw gemiddelde bruto jaarinkomen van de afgelopen drie jaren. Let op: heeft u het laatste jaar minder verdiend, dan is uw inkomen van het laatste jaar het uitgangspunt voor uw maximale hypotheek.

Berekening hypotheek met een tijdelijk contract

Een tijdelijk contract is een contract voor een bepaalde tijd, zoals een jaarcontract. Als u een huis wilt kopen met een tijdelijk contract, dan is het handig om uit te zoeken of u een intentieverklaring kunt krijgen. Hier leest u hoe het afsluiten van een hypotheek met en zonder intentieverklaring werkt.

Tijdelijk contract met intentieverklaring

Komt u na uw tijdelijke contract in aanmerking voor een vast contract? Dan kunt u uw werkgever vragen om een intentieverklaring. Daarin geeft uw werkgever aan dat het de bedoeling is dat uw volgende contract een vast contract is. En op voorwaarde dat u hetzelfde blijft presteren en dat de bedrijfsomstandigheden niet veranderen. Als u een werkgeversverklaring met intentieverklaring heeft, dan behandelen we uw aanvraag alsof u een vast contract heeft. Dat betekent dat we voor de berekening van uw hypotheek uitgaan van het bruto jaarinkomen dat op uw werkgeversverklaring staat.

Tijdelijk contract zonder intentieverklaring

Ook als u geen intentieverklaring van uw werkgever krijgt, is het onder voorwaarden mogelijk om een hypotheek te krijgen. We kijken dan naar uw bruto jaarinkomen van de afgelopen drie jaren. Let op: heeft u het laatste jaar minder verdiend of verdient u nu minder? Dan is uw inkomen van het laatste jaar of het huidige inkomen het uitgangspunt voor uw maximale hypotheek.

Berekening hypotheek met een payrollcontract

Als payroller heeft u geen dienstverband bij het bedrijf waar u dagelijks werkt. U staat op de loonlijst van een payroll-bedrijf. Dit bedrijf regelt als een soort administratiekantoor de uitbetaling van uw salaris.


We kijken voor het berekenen van uw hypotheek naar het gemiddelde bruto jaarinkomen van de afgelopen drie jaren. Heeft u het laatste jaar minder verdiend of is uw huidige inkomen minder? Dan is uw inkomen van het laatste jaar of het huidige inkomen het uitgangspunt voor uw maximale hypotheek.

Tip: vraag een werkgeversverklaring op bij uw payroll-bedrijf. Daarop staat een overzicht van uw inkomsten. Deze kunt u meenemen als u in gesprek gaat met uw Zelfstandig Adviseur.

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Onze adviseurs helpen u graag met het kiezen van de hypotheek die bij u past.

Belangrijke informatie

Voorwaarden en overige informatie

Zoekt u iets anders?

Of ga naar de servicepagina

Meer over hypotheken

Meer artikelen over hypotheken