Vlog 4: waarom we nu al extra aflossen

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

We wonen nét in ons nieuwe huis. En toch hebben we besloten meteen al te beginnen met extra aflossen. Waarom? Hoe? Hoeveel? Ik leg het allemaal uit.

Het is verslavend...

Ik ben de eerste om het toe te geven. Nee, we zijn niet verslaafd aan sigaretten of aan computerspelletjes. Op zich is onze verslaving een hele positieve. We zijn verslaafd aan extra aflossen op onze hypotheek. We deden het de laatste jaren zo fanatiek dat we nu nog meer een hypotheek hebben van 65% van de waarde van ons huis. Hierdoor hebben we heerlijk lage lasten terwijl we wel fijn wonen. We hadden eigenlijk bedacht dat dat aflossen op een laag pitje zou staan, net na onze verhuizing. Maar het kriebelt alweer. Zeker na een financiële meevaller.

Besparen op de nieuwe schutting

Dat zou ons €2.500 gaan kosten (ja, flinke tuin). Tot onze nieuwe buurman riep dat hij dat ook wel kon. En graag wilde helpen. Nu we alleen nog materiaalkosten hadden (plus een goede fles wijn voor de buurman) hielden we €1.000 over. Het was mijn man die als eerste zei: ‘Zullen we dat geld aflossen op de hypotheek?’. Het was alsof hij mijn gedachten las. Dus is onze eerste aflossing alweer onderweg. Het leuke is: in de app van onze hypotheekverstrekker RegioBank, kunnen we onder het kopje Hypotheek precies de bedragen van onze hypotheek zien. Het bedrag, de gedane aflossingen, het maandbedrag, etc.. Ik word altijd blij van dat soort cijfertjes. En dat rode rondje dat afloopt naarmate je meer aflost: blijer kun je mij niet maken. Bij de meeste banken mag je niet onbeperkt aflossen. De bank loopt daardoor rente mis en stelt dus grenzen. Wij mogen bij RegioBank jaarlijks 20% per leningdeel aflossen. Tegenwoordig is dat 10%, zoals bij de meeste banken. Of check het even bij je eigen bank.

Extra aflossen. Waarom?

We lossen het hele bedrag sowieso binnen 30 jaar af. Die vraag krijg ik wel vaker. Wij doen het om verschillende redenen:

  1. Onze hypotheek zien we als een schuld. Dat is het natuurlijk ook. Van een schuld willen wij zo snel mogelijk af.
  2. Het scheelt nogal wat rente. Al betalen wij een bescheiden rentepercentage van zo’n 2%, dan nog. Wanneer we €1.000 aflossen, is dat €1.000 waar we nooit meer rente over betalen. Dat scheelt je gedurende 30 jaar (als je 40% inkomstenbelasting betaalt) ruim €600 aan niet betaalde rente.
  3. Als ik mijn huis afgelost heb, hou ik maandelijks heel wat geld over. Te gek idee, toch? Ik betaal iedere maand ruim €700 netto. Dat geld besteed ik lekker aan andere dingen.

Hoe maak je van extra aflossen een succes?

Stap 1: Maak een plan. Hoeveel schuld is er nog? Wat kun je maandelijks missen? Schrijft het allemaal op. Stel nu je doelen: hoeveel wil je extra aflossen en hoeveel tijd neem je daarvoor.

Stap 2: Stel een automatische overboeking in. Net zoals je veel van je rekening automatisch betaalt. Zo krijgt die extra aflossing net zo’n prioriteit als bijvoorbeeld het betalen van water, gas en licht.

Stap 3: Wij werkten voorheen met een aflosbarometer. Ieder streepje stond voor €1.000 hypotheekschuld. Wanneer we €1.000 extra hadden afgelost, mochten we een streepje groen inkleuren. Je kunt ieder streepje natuurlijk ook €500 of €100 maken. Net wat je fijn vindt. Een superleuk spelletje, dat je bij de les houdt.

Stap 4: Trek je niks aan van wat anderen mensen van je plan vinden. Er zijn nog altijd mensen die denken dat je een dief van je eigen portemonnee bent wanneer je (extra) aflost. Ze zullen zeggen dat je hypotheekrenteaftrek misloopt. Geen rente betalen omdat je hypotheekvrij bent, is nog altijd gunstiger dan een deel van je betaalde rente terugkrijgen. Toch?

Stap 5: Lees er online over. Mensen vinden over geld praten soms lastig. Maar online delen veel mensen wel hun aflosverhalen. Laat je er door inspireren. Zo voelt het niet alsof je er helemaal alleen in staat.

En die zesde stap? Gewoon beginnen. Bij onze bank (RegioBank) kan aflossen via de online omgeving, maar ook ouderwets via een formulier, waarna ze het op een bepaalde datum afschrijven. Bij andere banken is dat weer anders. Gewoon even bellen en vragen wat de procedure is. Meestal is het supersimpel. En fantaseer maar vast een beetje over hoe het zal zijn om hypotheekvrij te zijn. Doe ik ook :)

Renée
juni 2019

Renée ging van tienduizenden euro’s schuld, naar €100.000 op de bank. Op PorteRenee.nl inspireert ze andere mensen met haar persoonlijke verhaal en dat van anderen.

Bekijk ook de andere vlogs Alles over uw hypotheek aflossen