Vlog 3: dit kostte verhuizen ons

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Verhuizen is duur! Hoe duur? Ik zet op een rij wat wij precies uitgaven aan ons nieuwe huis.

Rijk worden? Verhuis niet te vaak!

Ik wil best rijk worden, maar ben in mijn leven toch al vaak verhuisd. We hebben het onlangs eens uitgerekend. Ik kom zo op een keer of 9 en ik ben pas 34 jaar. Niet dat mijn ouders zo ‘verhuizerig’ waren. Helemaal niet. De meeste huizen bewoonde ik nadat ik uit huis ging. Mijn man en ik maakten een afspraak: in ons nieuwe huis blijven we minimaal 10 jaar. Verhuizen is sowieso een stuk complexer met twee kleine kinderen. Onze oudste gaat ook al naar school. Hij heeft daar zo naar zijn zin, dat ik hem daar niet weg wil halen. Bovendien: we vonden een geweldig huis op een geweldige plek. Zie voor een rondleiding de video.

Dat verhuizen duur is, wist ik al

Dus begonnen we een paar maanden voordat het zover was, al met sparen. We hadden verschillende spaarpotjes aangelegd. Superhandig! Eén voor de verhuizers. Eén voor de schilders die de hele boel kwamen schilderen. Eén voor een nieuwe schutting, omdat de oude echt omviel. En zo ging het lijstje nog even door. We vulden de fictieve potjes één voor één. Zo kwamen we ook niet voor verrassingen te staan. Maar ja, het geld vliegt er die eerste weken uit. Tijd voor een overzichtje: wat kostte de verhuizing ons nu precies? De cijfers op een rij.

Onderaan dit stuk nog een paar gouden spaartips voor iedereen die spaart voor een eigen huis.

Je betaalt niet alleen de koopprijs

Nee, er komen nog allerlei kosten bij. Op de site van RegioBank, waar wij onze hypotheek hebben, vind je een interessant lijstje met wat die kosten precies zijn. Ze maken daarin ook onderscheid tussen bestaande bouw en nieuwbouw. De kosten zijn namelijk best wel anders.

Wij kopen een bestaand huis. Een oudje zelfs, uit 1925. We betalen daarvoor niet alleen de koopprijs, maar ook bemiddelingskosten, overdrachtsbelasting, notariskosten, en ga zo maar door. Met een koopprijs van €318.500 kwamen we in totaal -met alle bijkomende kosten erbij- op €326.494,16 uit. Om precies te zijn.

Daar kwamen deze uitgaven bij:

 • Verhuisbedrijf: €1.000
 • Schilderwerk binnen: €2.000
 • Schutting: €1.500
 • Nieuw bankje: €450
 • Behang: €500
 • Nieuwe speelhoek kids: €350
 • Schoonmaakmiddelen: veel!

Geen verbouwkosten

We willen het huis beetje bij beetje naar ons zin maken. Eerst de tuin, dan eens onze slaapkamer en nog wat aan isolatie doen. Want energielabel G is wennen, hoor. (Brrr…)

Hoe spaarden we al dat geld bij elkaar?

Een paar spaartips die ons hier echt bij hielpen.

 • Sparen voor een groot bedrag is lastiger dan kleinere bedragen bij elkaar sparen. Dus breek al die kosten vooral op. Een apart potje voor de schilder en voor de verhuizers. Is er één potje vol, dan heb je de voldoening van het bereiken van een doel. Dat helpt!
 • Koop je samen een huis? Zorg dan dat jij en je partner op een lijn zitten wat sparen betreft. De één kan wel hard sparen, maar als de ander alles uitgeeft heeft dat weinig zin...
 • Hang een foto van je nieuwe huis (of je droomhuis, als je nog geen woning hebt gevonden) op in je keuken of boven je bed. Dat helpt om gemotiveerd te blijven. Ben je creabea? Maak dan een moodboard met alles wat je graag zou willen voor je huis. Lekker knippen en plakken maar.
 • Check je uitgaven. Niet het leukste klusje, maar dit scheelt écht veel geld. Ben je klant van RegioBank dan kun je in de app onder het kopje Inzicht precies zien waar je geld naartoe is gegaan. Anders even een Excel-sheetje bijhouden of ouderwets op papier.
 • Spaarmeevallers. Krijg je een dertiende maand? Was de reparatie aan je auto minder duur dan gedacht? Hup! Alle meevallers meteen sparen. Tikt lekker aan.

Ik kan ze betalen zonder er ‘s nachts wakker van te hoeven liggen. Wel zo fijn. Ik heb alweer nieuwe spaardoelen, hoor. Zoals een trampoline voor de kinderen en twee heerlijke zonnestoelen voor mijn man en mij. Dan kan het genieten beginnen.

Renée
juni 2019

Renée ging van tienduizenden euro’s schuld, naar €100.000 op de bank. Op PorteRenee.nl inspireert ze andere mensen met haar persoonlijke verhaal en dat van anderen.

Bekijk ook de andere vlogs