Vlog 1: zo kom je tot je maximale hypotheek

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

We hebben een nieuw huis gekocht! Over een week krijgen we de sleutel. Ik vertel precies hoeveel we uitgegeven hebben. En hoe we op dat bedrag uitkwamen. Want je budget voor een koophuis bepalen, is meer dan even googlen.

Dag Funda-app!

Wat een opluchting dat ik niet meer verder hoef te zoeken. Ik heb de laatste maanden zoveel tijd Funda'end doorgebracht. We hebben ook best wel wat huizen bezichtigd. Een stuk of 10. Valt nog mee, als ik dat van mensen om me heen hoor. In de video bij deze blog zie je een paar van de huizen die het niet zijn geworden. Ik vertel ook waarom. Je ziet -uiteraard- ook het huis voorbijkomen dat over een paar dagen officieel van ons is. Zó blij mee!

Alle cijfers (schaamteloos) op een rij

Ik ben altijd groot voorstander van praten over geld. Waarom? Omdat ik geloof dat we van elkaar kunnen leren. En ja, dat geldt dus voor geld ook. En huizen kopen en hypotheken en zo. Niet dat wij daarmee een voorbeeld zijn, hoor! Helemaal niet. We hebben wel goed nagedacht over wat we willen en ook over wat we niet willen. En over wat voor hypotheek daarbij past. Dennis, onze adviseur van RegioBank, kent ons goed en heeft ons geholpen bij het maken van deze keuzes.

  • Ons huis stond te koop voor €305.000.
  • We hebben €318.500 geboden en daarmee was het van ons.
  • We hadden gespaard en een fijne overwaarde gecreëerd op ons ‘oude’ huis, waardoor we een flink bedrag mee kunnen nemen. Daarvan werden makelaar, notaris, kosten koper etc. betaald en toen bleef er nog zo’n €107.000 over. Dat geld gaat linea recta in ons huis.
  • Hierdoor komen we uit op een hypotheek van €210.000.
  • We hebben een hypotheekrente van 2,1% bij RegioBank.
  • We gaan iedere maand zo’n €842 betalen. Dat is bruto, dus zonder hypotheekrenteaftrek.

Om tot het bedrag te komen dat voor ons goed voelde, stelden we onszelf zes vragen:

1. Hoeveel geef ik uit aan een nieuw huis?

Wij kunnen meer lenen dan we nu doen, maar hebben daar bewust niet voor gekozen. De huizenmarkt is een gekkenhuis in bijna het hele land. Wij merkten dat je daar snel in meegesleept wordt. Op een gegeven moment riepen we onszelf echt een halt toe. Ho. Wacht! Willen we wel de rest van ons leven zo’n hoge hypotheek betalen? Nou, nee. We willen onze vrijheid behouden en lekker kunnen blijven leven.

2. Hoeveel wil de bank me lenen?

Ja, oké. Het is wel handig om een beetje te weten wat je kúnt lenen. Ik heb natuurlijk aan het begin van dit verhuis-avontuur even mijn maximale hypotheek berekend.

3. Hoeveel vaste lasten heb ik eigenlijk?

Ik vind het aankoopbedrag van een huis altijd zo abstract. Liever reken je uit welke maandlasten daarbij horen. Of je vraagt je hypotheekadviseur een schatting te geven. Op welk bedrag kun je ongeveer rekenen? Een hypotheek van 2,5 ton zegt niet veel, netto maandlasten van €800 wel. Zet precies op een rij wat je verder aan vaste lasten hebt. En hoe hoog je totale kosten worden met die toekomstige hypotheek erbij. Schrikken? Of valt het mee?

4. Wat gaat dit huis me kosten?

Wanneer je een huis koopt, kijk je vooral naar de aankoopprijs. Maar een huis is duurder dan alleen dat. Bij overdracht betaal je al zo’n 5% extra aan overdrachtsbelasting, de notaris, makelaar, etc. Maar een huis bezitten is ook niet goedkoop. Wat dacht je van de belastingen? Hoe hoog zijn die eigenlijk? En water, gas, licht. De verkopend makelaar kan je inzicht geven in het verbruik. Wij kopen bijvoorbeeld een huis met energielabel G. Au! Daardoor schieten onze elektrakosten omhoog naar bijna €200 per maand. Handig om dat mee te nemen in je rekensom.

5. Wat wil ik kunnen blijven doen?

Ik ben gek op vakantie. Wij gaan ieder jaar een paar keer. Daarvoor wil ik genoeg geld hebben. Als wij een duurder huis hadden gekocht, werd dat lastig. Wat zijn voor jou dingen die je écht wilt blijven doen? Dingen die je gelukkig maken? Schrijf de kosten daarvan (eerlijk!) op en deel ze door 12 maanden. Die post voeg je toe aan je financiële overzichtje. Kom je dan nog uit? Of moet je die hobby opgeven voor je huis? Is dat het je waard?

6. Hoe zie ik mijn toekomst?

Tuurlijk, de Beatles zongen niet voor niets: ‘Life is what happens to you while you're busy making other plans.’ Je weet niet precies hoe je toekomst eruitziet. Maar je gaat een hypotheek meestal aan voor 30 jaar. Denk ook na over kosten in de toekomst. Kinderen, misschien? Of kinderen die al gaan studeren? Wil je je laten omscholen, waardoor je inkomen tijdelijk naar beneden gaat? Neem het mee bij het bepalen van hoeveel je maximaal wilt lenen. Deze vragen leidden bij ons thuis tot lange gesprekken. En, al gingen die gesprekken in de basis over geld, ik vond het ook écht leuk om het daar met mijn man over te hebben.

Geen slapeloze nachten

Deze 6 vragen leidden bij ons tot een hypotheekbedrag waar we tevreden over zijn. Waar we ook niet wakker van hoeven liggen. En dat gun ik iedereen. Dus: kijk verder dan wat Google je vertelt. Praat er thuis over en praat erover met een adviseur die je vertrouwt en die jou begrijpt. En dan alleen nog even dat droomhuis vinden.

Renée
juni 2019

Renée ging van tienduizenden euro’s schuld, naar €100.000 op de bank. Op PorteRenee.nl inspireert ze andere mensen met haar persoonlijke verhaal en dat van anderen.

Bekijk ook de andere vlogs Uw maximale hypotheek berekenen